20.03.2020

Бързи тестове за коронавирус и апаратура купува шуменската болница със средства от кампанията „Помоги сега“, която стартира в Шумен миналата седмица. Поръчаните консумативи са на стойност 14 250 лв. 

От болницата уточниха, че към момента МБАЛ – Шумен е поръчала апаратура за бърза диагностика и 200 реактива за коронавирус на стойност 8 хил. лв., които се очакват най-рано утре. Тази апаратура и реактиви ще се използват за приети вече болни в МБАЛ. 

Освен това са заявени 12 пулсоксиметри - това е неинвазивен способ, чрез който се мери колко е насищането на кръвта с кислород. Пулсоксиметрите ще бъдат разпредели по съответните отделения, за да се следи какво е състоянието на пациентите, влошава ли се или подобрява. 

Ще бъдат поръчани 50 стойки за инфузия, допълнително предпазни облекла за пациентите, и за медицинския персонал. Заявени са и 5 кислородни концетратора, които преработват въздуха за кислород, които подпомагат обдишването. 

МБАЛ - Шумен предвижда да бъде закупен респиратор за пациентите на приблизителна стойност от 42 хил. лв. 

От лечебното заведение уточниха, че принципът на работа с дарените средства е: МБАЛ – Шумен заявява какво е необходимо на общинския щаб, който одобрява поисканите средства, след което Стопанска камара превежда парите на фирмите доставчици. 

В кампанията "Помогни сега" към днешна дата са постъпили общо 222 155 лв. Сумите са дарени от 20 фирми и частни лица. След изхарчените за болницата 14 250 лв. и 24 лв. банкови такси, в нея остават 207 891 лв. 

До момента на пациенти от МБАЛ – Шумен са направени 19 проби за коронавирус, които са отрицателни, днес за изпратени още две проби.

Дата: 20.03.2020

Източник: Kmeta.bg

Прочетено: 7551