25.03.2020

Не знаем на базата на какво са съставени изчисленията за отпуснатите пари за бизнеса. За нас е неясно от къде ще дойде сумата. Това заяви пред БНТ Мария Минчева, директор на дирекция "Правна" в БСК.

БНТ, Сутрешен блок

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на МЗ, МО и МВР. В Сутрешния блок на БНТ1 за другите икономически и социални мерки, които се взимат, говорят Мария Минчева от правния отдел на БСК и Иван Нейков - бивш социален министър.

Не знаем на базата на какво са съставени изчисленията за отпуснатите пари за бизнеса. За нас е неясно от къде ще дойде тази голяма сума. Това заяви пред БНТ Мария Минчева, директор на дирекция "Правна" в Българската стопанска камара.

"Предложените икономически мерки трябва да се гледат в тяхната съвкупност. Работодателите не са участвали при разработването им. Не знаем нито разчетите, нито очаквания ефект", коментира още Мария Минчева.

От самото начало на кризата БСК призовава за създаване на Икономически съвет, в който правителството, бизнесът и синдикатите да обсъжда икономически мерки, които пряко касаят икономиката на страната.

БСК припомня, че до формулата 60/40 се стигна след изменение на Кодекса на труда, в което се въведе т.нар. преустановяване на работа. Въз основа на това преустановяване трябваше да се уредят последствията за самите работници и служители.

БСК нееднократно възрази срещу подхода. Въпреки че работникът не работи и не изпълнява своето задължение по трудовият договор, той има право на пълния размер на своето възнаграждение. Предприятия, които нямат никакви приходи се задължават, ако преустановат дейност, да изплащат пълния размер на това възнаграждение.

Разчети на камарата показват, че мярката не е насочена към запазване на заетостта, а в защита на фиска.

"Когато имате възнаграждение от 1000 лв. работодателят дължи , грубо казано, още 200 лв. за осигурителни вноски. Работникът също дължи своята част за осигурителни вноски, дължи и данък, т.е. на следващия месец работодателят трябва да върнете около 40% или 400 лв. обратно в хазната. Реалната помощ е в размер на около 20%. Получава се изкривено очакване, което дори е предложено само за фирмите, чията дейност попада в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването', разясни Мария Минчева.

"Има риск хората да теглят кредити, които не могат да изплащат. Не трябва да се дават пари чрез безлихвени кредити и помощ, а да се даде дадат работа на икономически засегнатите бизнеси",каза Иван Нейков.

"Всички бизнеси страдат, ежедневно получаваме писма от фирми, които не попадат в обхвата на предложените мерки. Моментът, в който сринем икономиката, връщането ще е много по-трудно. Разбием ли икономиката, цената ще я платят всички", завърши Мария Минчева.

Какво казаха те вижте във видеото!

Дата: 25.03.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 5328