30.03.2020

Очаква се криза, която да е съезмерима с тази от 2008-2009-та година. Това коментира за Радио "Фокус" – Варна изпълнителният директор на Стопанска камара – Варна Огнян Спасов. Той посочи, че в следващата една година несъмнено ще има рецесия и спад на търговията, както и спад на производството. По думите му, банките първи са реагирали на ситуацията, защото са спрели кредитирането на строителството, примерно. "Това е показателно, че инвестициите ще паднат", посочи Огнян Спасов.

Според специалиста в момента е прекалено рано да се говори за фалити на фирми във Варна, но пък за сметка на това са започнали съкращения на хора.

Огнян Спасов посочи, че на места съкращенията достигат 20-30 до 50% от личния състав на фирмите. Особено засегнати са фирмите, които работят с износ за Италия. Експертът посочи, че те не могат да си изпълняват договорите, защото съответната страна е спряла плащанията.

"В общи линии промишлеността във Варна не е много голяма, но пък някои от по-големите заводи продължават да си работят и да изнасят продукцията си, въпреки затрудненията, които имат. Не знам какво е положението с Циментовия завод, но пък знам, че "Солвей" си работи нормално и продължава да изнася продукция. В града, машиностроенето горе-долу продължава да работи нормално, макар и в намален състав.

Кораборемонтните заводи имат отказ от поръчки, което е лошо. Плюс това с корабите идват и екипажи, които пък са поставени под карантина.

По отношение на обслужващия персонал в хотелите и ресторантите– там мога да кажа, че е най-трудно", разясни изпълнителният директор на Стопанската камара в морската столица.

Що се касае до предприетите мерки от страна на държава Огнян Спасов заяви, че скептичен по отношение на прилагането им.

"Формализът е огромен, документооборота и той, поради което на фирмите им е по-лесно да съкратят хора, отколкото да кандидатстват за получаване на 60% от заплатите на персонала им. Вярно е, че правителството взима мерки, но процедурата трябва да се облекчи, за да могат фирмите да кандидатстват лесно за получаване на субсидията", каза в заключение Огнян Спасов.

Дата: 30.03.2020

Източник: Фокус

Прочетено: 3020