01.04.2020

Проф. Красимир Ениманев: "Нашата мисия е да обединим усилия и да създадем възможност за изграждане на нужните специалисти, а на наличните шанс да се развиват успешно"

Изпълнителният директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Канев" АД в Русе инж. Иван Иванов и председателя на Русенската стопанска камара проф. д.н. инж. Красимир Ениманев подписаха споразумение за сътрудничество.

Настоящият договор цели да подпомогне развитието и утвърждаването на УМБАЛ "Канев" АД като водещ медицински и научноизследователски център и при предстоящата акредитация да успее да защити в своите позиции във всички медицински , по които осъществява своята дейност.

Една от целите е създаването на работещи съвместни екипи за подготовка на проектни предложения от взаимен интерес и създаването на достатъчно добър капацитет за осъществяване на мисията на болницата като университетска институция.

Директорът на УМБАЛ "Канев" АД Иван Иванов сподели, че реализирането на идеята за университетска болница е кауза, която трябва да бъде отстоявана от всички и да бъде подпомогнат този процес. Споразумението с Русенската стопанска камара е в тази посока, както и включването на местния бизнес не само с дарителски акции, а и в осъществяване на съвместни дейности.

"Вече имаме подписано такъв договор за сътрудничество с Русенски университет "Ангел Кънчев", Регионална библиотека "Любен Каравелов"-Русе, а преди два дни бе сключено споразумение и със Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов.

Водят се разговори за подписване на такъв договор с Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Съвместното сътрудничество на различно ниво ще даде възможност на нашите лекари да осъществяват качествена и добра научноизследователска работа, да специализират в определените акредитирани в университетите професионални направления и да се обучават в образователна и научна степен "доктор". Не на последно място ние разчитаме на ефективно взаимодействие за създаване на качествено нова научна инфраструктура в университетската болница, което е предпоставка за развитие на нашите лекари и специалисти", обясни инж.Иванов.

Проф. Красимир Ениманев подчерта: "Кризата за медицински персонал е световна. Липсват квалифицирани лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари и специализиран помощен персонал. Ако сега не се вземат спешно мерки, то бъдещето развитие на болничните заведения е предвидимо, а обслужването на пациентите е предсказуемо. Недостатъчно добро.

Нашата мисия и желание са да обединим усилия и да създадем възможност за изграждане на нужните специалисти, а на наличните шанс да се развиват успешно. Много млади хора не са намерили своето призвание. След кризата, която сега изживяваме в световен мащаб, много от тях ще преоценят желанията си за професионално ориентиране и развитие, и ще изберат медицината, като свое бъдещо поприще. Тук е и нашето място да подпомогнем този процес за обучаване, последваща квалификация и специализация.

Всичко това би било възможно да се реализира единствено и само с общите усилия на цялата ни русенска общност".

УМБАЛ "Канев" АД в град Русе е най-старата гражданска болница в България. Създадена е през 1865 г.. Разположена на 1500 кв. м. застроена площ и има 12 етажа. В края на 2017 година след Общо събрание на акционерите е взето решението Университетска многопрофилна болница за активно лечение – "Русе" АД да носи името на големия дарител с русенски произход и почетен консул на Република България в Мисисага, Канада г-н Игнат Канев, а именно: Университетска многопрофилна болница за активно лечение включва и неговото име.

В момента функционират определен набор от клиники и отделения по диагностика, хирургия, АГ, ортопедия, неврология, педиатрия, офталмология, урология, оториноларингология, рехабилитация и др.

Болничното заведение лекува пациенти, освен от осемте общини на Русенска област, така и също и такива от съседните административни области: Силистра, Велико Търново, Добрич, Търговище, Разград и др., като всъщност обслужва целия Северния централен планов район, което представлява като площ 14 647 км², с населението от 1 237 147 жители. Към тази цифра могат да се прибавят и административните области в съседство, които не са част от плановия район.

 

Дата: 01.04.2020

Източник: в. Труд

Прочетено: 2567