02.04.2020

Красен Станчев и Радосвет Радев коментираха в ефира на бТВ инициативата за запазване на заетостта

"Най-лошите страхове на моите колеги – работодателите, и на нашите социални партньори – синдикатите, се оказаха верни" – така председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев коментира в специалното студио на bTV предложената от правителството мярка за запазване на заетост, при която държавата плаща 60 на сто от заплатите на служителите.

Според проучване на БСК, едва 8% от анкетираните биха се възползвали от модела "60/40". Според Радев, при половин година подпомагане и след задължителните 3 месеца запазване на служителите държавата ще регистрира даже по-голям приход, отколкото в нормална ситуация.

"Кризата раздели компаниите на три – тези, които вече ги няма; тези, които са живи, но им е трудно да оживеят, и тези, които правят страхотни печалби и дори наемат хора. В зависимост къде компанията се намира в тези три групи, мерките трябва да са различни", подчерта Радев.

Икономистът Красен Станчев отбеляза, че в страни като Гърция, от една страна, се въвежда данъчна ваканция за определен период, а от друга, се предоставя помощ за заетите за определен период. По думите му, в момента заделените 1 млрд. лева са достатъчни за средна за страната заплата за 1 млн. души.

"Намираме се в такава сложна ситуация, в каквато са и всички наши конкурентни държави около нас. От интелигентността и мъдростта на хората, които вземат решения за мерките за управлението на кризата, зависи бъдещето на стопанска България", подчерта Радосвет Радев.

"Бизнесът си е взел кредитите преди кризата, едва ли точно сега ще му трябват нови задължения. Бизнесът в момента се нуждае от нова нормативна среда. Държавата трябва да даде парите, които дължи на всички – строители, обществени поръчки, защото от аквариум можем да направим рибена чорба, но от рибена чорба не можем да направим аквариум", каза в заключение той.

Дата: 02.04.2020

Източник: bTV

Прочетено: 3542