26.04.2020

Най-голямата беда в момента е разкъсването на веригите за доставка, коментира председателят на БСК в предаването "120 минути" на бТВ 

120 минути, бТВ

Всички се обединяват около това, че 2-3 месеца в плен на пандемията няма да се равняват на 2-3 месеца възстановяване от нея. В икономиката нещата са много по-бавни.

Това коментира в предаването "120 минути" Радосвет Радев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

"Трудността идва от това, че трябва да съществува и икономическата активност, и защитата на хората при все още неприключилата пандемия. Няма нито една държава в света, която да е намерила най-доброто решение. Всички се лутат. Най-големият проблем е неяснотата какво се случва с икономиката", на мнение е Радев.

По думите му подкрепата за бизнеса у нас с 4,5 милиарда лева е "слагане на пръста в раната". Радосвет Радев е категоричен, че тази сума у недостатъчна.

По отношение на мярката "60/40" той коментира, че всяка мярка в такъв момент е добре дошла.

"В никакъв случай това не означава, че е най-съвършената и най-добре направената. Критиките и на работодателските организации, и на синдикатите продължават. Така или иначе тя преживя една еволюция, регламентът стана малко по-добър. Ден след ден се увеличават подадените искания по тази мярка", каза Радосвет Радев.

"Най-голямата беда в момента е разкъсването на веригите за доставка. Много хора се опитват да правят паралели с кризата днес и тази преди 12 години. Те са изключително различни. Тогава имаше пазари, но нямаше пари. В момента има свръх ликвидност във всички икономически системи, но няма пазари", коментира още той.

Според него светът и икономиките повече няма да бъдат същите.

"Смятам, че бавно и полека в Европа ще се осъзнава потенциала на Източна Европа и от тази гледна точка България има нелоши шансове за прелокиране на индустрии, които в момента лековато са били пратени в далечния Изток. Оказва се, че в момента един от големите проблеми на пазарите е липсата на логистична сигурност", заяви Радев.

"Всички ние ще започнем да преоценяваме по различен начин икономическото си развитие. Реално в недрата на тази криза се раждат може би успешните модели на икономиката в XXI век", поясни той.

"Имахме мечти да посрещнем рождения ден на БСК шумно и празнично, защото БСК е най-старата работодателска организация в България, но силата да посрещнем смирено вчерашния юбилей е, че през годините сме преживели много неща и всяко едно от тях ни е учило как да бъдем по-силни утре. Дано и днес да е така!", каза още председателят на БСК Радосвет Радев.

 

Дата: 26.04.2020

Източник: bTV

Прочетено: 2665