04.05.2020

Ричард Алибегов, председател на УС на Българската асоциация на заведенията (член на БСК), в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Глъдка въздух за ресторантьорите, терасите на заведенията вече ще могат да бъдат отворени. Сега на пряката ни телефонна линия е Ричард Алибегов, председател на УС на Асоциацията на заведенията. Казах глътка въздух за ресторантьорите.

Ричард Алибегов: Да, не е правилен много вашият анонс. Всъщност това не е глътка въздух за нас. В момента вече ситуацията сме по-близко до протестни действия, отколкото до отваряне на заведенията, тъй като тези 2,5 месеца, които са почти прецедент в Европа, по-скоро застрашават още повече нашия бизнес. Към този етап заведенията и собствениците на заведения успяхме да застопорим разходите, като имаме договорки с наемодателите къде без наем, къде наполовина, с доставчиците имаме договорки, с банките имаме договорки да не се плаща към този етап сега, това отваряне в кавички и облекчаване в кавички, ще предизвика една вълна от разходи за бизнеса, която с тези 2,5 месеца, давам ви прост пример 100 кв. заведение има 20 кв. градина. Значи в България е прието 20% от търговската площ вътре да се приема отвън за градина. 100 кв. заведение има 20 кв. градина, 20 седящи места. От тези 2,5 месеца седящите места сега от 20, ще са около 9, даже няма да са и 10, няма да направят 10%.

Водещ: Така е по принцип, но другият вариант, другата опция е изобщо да не работят.

Ричард Алибегов: Да, изобщо да не работим, но не плащате нищо на този етап, защото в момента, в който отворим наемодателят ще си поиска пълния размер на наема, ще тръгнат всички разходи да текат, а вие имате 9 места. Вие разбирате, че тук бизнесът вече е застрашен от фалит директно. В чужбина също го направиха по този начин да работят само отвън, разстоянията са по-малки, но да не забравяме, че там имаше много сериозни икономически мерки. Ние икономически мерки на този етап за бранша нямаме. И много от нашите членове, и въобще от бранша като цяло ще предпочете или да не отвори, или не знам вече да се ориентират към протестни действия, тъй като това нещо в момента застрашава наистина бизнеса от тотален фалит. Ако наемодателите си поискат наемите в момента, което е тяхно право, защото държавата казва заведенията вече могат да работят, бизнесът ще изпадне в неплатежоспособност. Няма как с 9 места или с 10% от капацитета, защото едното е един има 9, друг ще има 15, друг ще има 3 места отвън, ще има и такива с 50 места отвън, но това е 10% от капацитета на търговския обект, няма как с 10% от капацитета на търговския обект да понесе 100% разход, нали разбирате, това математически, икономически е невъзможно.

Водещ: Да предположим, обаче че това е една крачка към отхлабване на мерките и на следващ етап

Ричард Алибегов: Разбирам, че е първа крачка, но пак казвам, тук има много неясноти. Първо, тези 2,5 м, хубаво е да станат 1,5 м, защото това ще даде малко по-голяма глътка въздух към маси, ще могат да се ползват 60% от масите примерно. Другото, което е хубаво да се каже, това за колко време е. Ако е за 2 седмици, няма проблем. Ако е за 2 месеца, е голям проблем. Пак казвам, разходите са за 100%. Не може да приемем, че наемодателите, че в момента, в който тогава държавата казва спира бизнеса, да кажем тогава се спряха наемите и ли се намалиха наполовина. Сега, когато държавата казва отваряме бизнеса, не може да кажем на хората защо да не си искат наемите. Нали разбирате.

Водещ: Ако предположим, че това е за един много кратък период …

Ричард Алибегов: Ако предположим, че това е за един много кратък период, което аз приемам като много кратък период примерно 2 седмици, ако е така, тогава няма да представлява проблем за бизнеса, но не на 2,5 м. Тези 2,5 м са твърде много. Както знаете в последните 2 месеца ние спазвахме 1 м дистанция, 1,5 м дистанция и в хранителни магазини, и в аптеки, и на опашки, сега изведнъж 2,5 м от нещото, просто са неоснователни на този етап според нас.

Ние ще си вземем всички необходими мерки, ще има дезинфектанти на масите, ще има дезинфектанти на входа и изхода, ще има дезинфектанти в тоалетните, персоналът ще бъде оборудван по-скоро с шлемове, отколкото с маски, защото 8 часа да работиш с маска, самите лекари казват, че не е здравословно. Ръкавиците също трябва да видим, защото 8 часа с ръкавици също не е препоръчително от лекарите, т.е. ще се носи по-скоро чинията с ръкавица до масата, а след това ще се сваля. Ще се сменя с друга за другата чиния. Така че ние ще вземем всички необходими мерки както и за нашия персонал, който е на първа линия да е застрахован, така и клиентите също. Сигурно повече от заведенията ще сключат договор с тези частни лаборатории, които излязоха с PCR тестове, групови тестове за персонала, които се правят на всеки 10 дни. и това ще направим също. Ние каквото трябва от наша страна ще направим, за да можем да работим и да може хората да се чувстват удобно и сигурно. Но държавата трябва да свърши нейната работа. Вече от 2,5 месеца няма никакви икономически мерки за нашия сектор. Знаете в чужбина се приеха драконовски антикризисни мерки, специално за сектора, в който сме ние. В Германия госпожа Меркел намали ДДС от 19 на 7% за 12 месеца като антикризисна мярка. Ние сме България сме с най-високото ДДС в бранша, най-високото. В България няма значение дали ще си купите хляб, аспирин или кола - всичко е 20%.

Водещ: Мярката 60/40 не ви ли помага по някакъв начин?

Ричард Алибегов: Мярката 60/40 до момента не помагаше с нищо, поради причината, че ние не работим. Когато не работиш тази мярка, както и министър Горанов и министър Сачева казаха, тази мярка е за работещите бизнеси, които имат 20% спад в оборота. Ние бяхме затворени със закон, т.е. нула оборот. Няма как да се възползваме от тази мярка. На всичко отгоре мярката е придружена с един текст липса на данъчни задължения, който в нашия сектор почти никоя фирма няма липса на данъчни задължения. Ние почти винаги оставаме да дължим нещо на държавата, което се изплаща следващия месец, така винаги вървим малко назад в този сектор. Но важно, че данъкът е деклариран, той ще бъде платен рано или късно. Така че това нещо трябва да отпадне веднага и сега 60/40 ние можем да се възползваме чак, когато отворим. Тогава за нас това би имало смисъл като мярка.

Водещ: Ще отворите ли при тези изисквания от държавата за терасите?

Ричард Алибегов: Много от нашите членове няма да отворят. Защото, пак казвам, по-скъпо е да работиш в този вариант. Ние, ако питате мен, защото аз съм с голямо заведение, зависи от договорката ми с наемодателя. Ако те преценят, че това нещо не е отваряне, а е нещо просто като първа стъпка и не искат наем, ще отворим. В противен случай, ето аз примерно мога да кажа имам 600 места, сега с тази наредба ще мога да ползвам 50. Нали разбирате, че моите разходи са на база 600 места. Когато трябва да ползвам 50 места, те по никакъв начин няма как да покрият моите даже и на половина разходите. Да кажем, че ще съм на минус някаква част. Не, няма да е някаква, всичко ще е на тотален минус. Ако става дума за 2 седмици, окей. Ако става дума за месец или два, ние няма да издържим финансово, просто бизнесът няма тази ликвидност. В нашия бранш това е дребен бизнес. Седмица за седмица, месец за месец, ние не сме някакво производство милионни, с европроекти, с не работим с общински поръчки, с бюджетни пари и т.н. Това е дребен бизнес, ние зависим най-вече от потреблението на хората и всеки бизнес прави разходите си според оборота си. А оборотът в нашия бранш се определя от седящите места. Т.е. от капацитета на заведението.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Надяваме се да дойдат по-добри времена във всеки един сектор.

Ричард Алибегов: И ние се надяваме. Само да завърша. Днес имаме среща с министър Ангелкова, където се надяваме именно чрез нея и министъра на здравеопазването да стигнем до споразумение да намалим тези 2,5 м до 1,5.

Водещ: Ако се стигне до 1,5 м ще се отворят заведенията нормално, така ли?

Ричард Алибегов: Много повече колеги ще отворят. Малките заведения, за тях е непрепоръчително да отварят, тъй като те имат примерно 7-8-10 маси отвън, сега ще имат 2-3, просто няма смисъл от тях на този етап. И най-вече е хубаво да разберем този етап за какво време става дума.

Дата: 04.05.2020

Източник: focus

Прочетено: 5346