11.05.2020

Заради разхлабването на мерките редица предприятия постепенно започнаха да възобновяват работата си след удара от Covid-19.

Дни преди отмяната на извънредното положение икономиката в част от секторите започва да възстановява производства при строги мерки за гарантиране на безопасност на работната среда. Бизнесът е задължен да актуализира оценката на риска и да разшири мерките за безопасност, за да се ограничи разпространението на заразата.

Освен познатите досега форми на гъвкаво работно време и дистанционна работа, както и колективните и индивидуални мерки, работодателите трябва да изпълнят редица други предписания, каза Жасмина Съраиванова от Българската стопанска камара:

„Работодателите трябва да изработят план кога работата се възобновява. Следва да се адаптира работното място и организацията на работа. Всеки трябва да обмисли тези възможности за адаптиране. Препоръчва се поетапно възстановяване на работата“.

Според предприемача Красимир Дачев производството ще се възстанови с неочаквана бързина, защото обществото има социален рефлекс: 

„В бизнеса не печели големият, а печели бързият“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Дата: 11.05.2020

Източник: БНР

Прочетено: 3339