Дата: 19.05.2020

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 1368

Музиката влияе върху вкусовото възприятие от бирата

19 май 2020 г. През последните месеци, светът изглежда различен поради ефекта от пандемията на COVID-19. Според актуални данни, процентът на промяна в ежедневието на хората в световен мащаб е близо 50%. Тази тендеция преобръща редица установени навици и води до нови начини за комуникация и споделяне между хората. Ето защо информираността, приятните емоции, слушането на музика или активното участие в живота на семейството, са част от адаптацията и начин за справяне с промяната.

В отговор на предизвикателствата на времето, тази година Националната бирена академия на Съюза на пивоварите продължава онлайн. ,,За нас дигиталната комуникация на Академията е креативна възможност да създаваме положителни емоции и поводи за усмивки, особено в настоящото положение. Повече от всякога стремежът ни е да поднесем на почитателите на бирата свежи и интересни изживявания, за да почувстваме отново позабравената приятна страна на живота.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

В подкрепа на това, интересно звучи изследването на група учени от Оксфордския унивесритет, според което музиката може да повлияе върху начина, по който усещаме...вкуса на бирата. Ръководител на проучването е професорът по експериментална психология Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и изживяването, вкл. при консумацията на пиво. Резултатите от неговите изследвания показват, че възприятието за вкуса на бирата се повлиява чувствително от това, което консуматорът чува.

В проучването на проф. Спенс са участвали 3000 респондента, разделени на няколко групи спрямо комбинациите от двата главни фактора – бира и музика. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква сила на звука - близо 35% от използваната аудио система. След това са отговорили на 3 въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на бирата, която консумират. След задълбочен анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието на музиката върху цялостното възприятие на бирата е приблизително 25%.

Подобни резултати показва проучване и на белгийски учени, според които музикалният фон може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове, нейният вкус се сторил различен на хората, като варирал според музикалните жанрове. При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – те усещали в по-голяма степен горчивите нюанси.

Стилът на харесваната музика се оказва, че също има отношение и към предпочитаната бира. Силното пиво с високо съдържание на алкохол е в отлична хармония с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми. Поп и рок феновете обикновено си поръчват пилзнер и други по-светли бири, докато почитателите на хеви метъл харесват повече тъмни.

С представянето на тези и още много други интересни изследвания и полезни данни за пивото почитателите на кехлибарената напитка ще имат възможност не само да подобряват бирените си познания, но и да повдигнат настроението си с тематичните видеа от експерти и известни личности. Като артистични биролози се представят журналистът и актьор Павел Владимиров, музикантът и композитор Мишо Йосифов, диетолологът и ендокринолог д-р Райна Стоянова и други. Вижте видеоматериалите с тях тук.

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване. Приоритет за СПБ е образователната кампания „Национална бирена академия“. Тя се реализира с експертизата и участието на инженер-технолози и учени, работещи в изследователските полета на пивоварната технология и категория, микробиологията, диетологията. През 2019 г. Националната бирена академия спечели награди от годишните конкурси на БАПРА , БДВО и B2B медия.

За контакти:

Ивана Радомирова

Съюз на пивоварите в България

Тел: 0888 70 74 69

www.pivovari.com