28.05.2020

Механизъм за възстановяване и устойчивост

Подсилване на Механизма за справедлив преход 

REACT-EU, политиката на сближаване за периода след 2020 г. и Европейския социален фонд+

 

Механизъм за възстановяване и устойчивост

Както беше обявено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 27 май 2020 г., централният елемент на плана за възстановяване ще бъде нов Механизъм за възстановяване и устойчивост. Той ще предоставя финансова подкрепа за инвестиции и реформи, които са от съществено значение за трайното възстановяване, включително във връзка със зеления и цифровия преход и с устойчивостта на националните икономики, като ги обвързва с приоритетите на ЕС.

Този инструмент ще бъде включен в европейския семестър. Той ще разполага с механизъм за отпускане на безвъзмездни средства в размер на до 310 милиарда евро и ще бъде в състояние да осигури до 250 милиарда евро под формата на заеми. Подкрепата ще бъде достъпна за всички държави членки, но ще бъде съсредоточена върху най-засегнатите от тях и там, където нуждите от устойчивост са най-големи.

Повече информация ще намерите в прикачения документ с въпроси и отговори относно Механизма за възстановяване и устойчивост.

___________

Подсилване на Механизма за справедлив преход 

Както беше обявено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 27 май 2020 г., в новото си предложение за следващия дългосрочен бюджет на ЕС Европейската комисия иска да подсили Механизма за справедлив преход като част от своя механизъм за реагиране при кризи. 

Комисията предлага укрепване на Фонда за справедлив преход с до 40 милиарда евро, за да се помогне на държавите членки да ускорят прехода към неутралност по отношение на климата и да се гарантира справедливост на прехода в най-уязвимите региони. 

Повече информация ще намерите в прикачения документ с въпроси и отговори.

___________

REACT-EU, политиката на сближаване за периода след 2020 г. и Европейския социален фонд+

Както беше обявено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 27 май 2020 г., Комисията предлага нова инициатива REACT-ЕU за увеличаване на подкрепата за сближаване за държавите членки, за да станат техните икономики по-устойчиви на етапа на възстановяване от кризата. В рамките на REACT-EU се предлага увеличение с 55 милиарда евро на действащите програми на политиката за сближаване, които ще бъдат разпределени въз основа на тежестта на социално-икономическите последици от кризата, включително равнището на младежката безработица и относителния просперитет на държавите членки. 

Освен незабавните ответни действия свързани с кризата, политиката на сближаване ще бъде от решаващо значение за гарантиране на балансирано възстановяване в дългосрочен план, като се избягват асиметриите и различията в растежа между държавите членки и вътре в тях. Поради това Комисията коригира също така предложенията си за бъдещите програми в областта на политиката на сближаване и социалната политика, за да даде дори по-силна подкрепа за инвестициите за възстановяване, напр. в устойчивост на националните системи за здравеопазване, в сектори като туризма и културата, в подкрепа на малките и средните предприятия, мерките за младежка заетост, образованието и уменията, както и мерки за борба с детската бедност.

Повече информация ще намерите в прикачения документ с въпроси и отговори.

Дата: 28.05.2020

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 3562