01.06.2020

60/40 да действа до края на годината, да важи за всички икономически дейности, както и да се трансформира в 80/20 по секторите "Туризъм" и "Транспорт".

Това е една от 54-те мерки за справяне с коронакризата, около които се обединиха бизнес и синдикати, научи "24 часа" .

Различните предложения на социалните партньори бяха обсъдени на няколко заседания на тристранката, сега са готови с обединен пакет. Той вече е пратен до премиера Бойко Борисов, като очакват и становища от ресорните министерства. Самоосигуряващите се, които имат работници, също да могат да се възползват от схемата, предлагат синдикатите.

Само преди дни социалната министърка Деница Сачева съобщи, че новият дизайн на мярката 60/40 може да действа и до 30 септември. По нея вече ще могат да се наемат и безработни, а ще отпаднат редица условия - непълното работно време и прекратяването на работа. Фирмите ще трябва да доказват само спад с 20% на оборота заради вируса.

Поемане на 60% от разходите за заплати и осигуровки на екипажите на корабите под български флаг и тези, намиращи се на брега в изчакване на смяна, пък е предложение на КРИБ, което се подкрепя и от социалните партньори, и от транспортното министерство.

Бизнесът предлага да не се плащат данък сгради и такса битови отпадъци за затворени обекти и предприятия за периода, в който те не са работили.

Единодушна подкрепа е срещнало и предложението на КРИБ и БСК за изплащане на просрочените задължения на държавата и общините към бизнеса. А в случай че мярката не бъде изпълнена, да се даде възможност за отлагане на плащането на ДДС за неизплатени фактури, както и за въвеждане на данъчни облекчения за физическите лица.

Друго предложение е да се плаща минимална заплата на самоосигуряващите се по време на извънредното положение, но не повече от 3 месеца, като основен критерий да бъде средномесечен доход под 1000 лв. за 2019 г. и при деклариране на имотното състояние.

Минималното обезщетение за безработица да е 60% от осигурителния доход до края на 2020 г., е общо предложение на КНСБ и КТ "Подкрепа", влязло в пакета.

Синдикатите настояват пред правителството и за допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на НОИ за уязвими групи работници - майки с малки деца, хронично болни и пр., като това да важи до края на годината.

Да има ваучери за храна на стойност линията на бедност - 363 лв., за уволнените без право на обезщетение за безработица, се иска още в пакета.

Пренасочване на товарния трафик към зелени коридори е още сред предложенията.

Вижте пълния списък на предложенията на бизнес и синдикати ТУК

 

Дата: 01.06.2020

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 2765