02.06.2020

В Индустриалния парк в Шумен ще бъдат изградени нови четири завода

Това съобщи пред журналисти председателят на Стопанска камара - Шумен Николай Тончев. Заедно с това, до септември ще бъде завършено и предприятието за алуминиеви профили и системи за врати и прозорци на фирма „Виас“, в което ще работят 150 души.

Шуменска фирма ще изгради производство на стоманени фитинги. Италианска фирма ще направи завод за монтажни кабели с изключително високо качество. „Тя ще взема проводници от „Саркуйсан“ и ще нанася изолацията върху него. Това е голяма и известна фирма за кабели. Радваме се, че избраха да дойдат при нас. Първоначално там ще се открият също 50 – 60 места, като се предвижда разширение на още два етапа“, обясни Тончев.  Ще започне строителството и на предприятие за картонени опаковки. По думите на Тончев още една чуждестранна фирма ще дойде в Шумен. Тя ще построи завод за спирачни системи за автомобили.

Той коментира, че 2019-та година е била много успешна за Индустриалния парк. Счетоводната печалба е в размер на 2 133 975 лв., от които общината получава дивидент 256 077 лв.  като съдружник с 40% дял.

С 1 млн. 200 хиляди лева, които Министерският съвет приведе в края на миналата година,  ще бъде изградена довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк. Предвижда се да бъдат направени две нови кръгови кръстовища и ново улично осветление от района на сегашното кръгово по околовръстния път, през „Детелината“, до входа по бул. „Симеон Велики“ – в района на бензиностанция „Петрол“.

За участие в брифинга беше поканен и кметът Любомир Христов. „Ние трябва да се гордеем с успешните проекти, които помагат на града да се развива,“ каза Христов по повод неверните твърдения, които се разпространяват, че Индустриалният парк не плаща за водата, която получава.  Той изрази съжаление, че вместо да работим всички заедно за доброто на града, често се чуват недоброжелателни мнения, които създават лош имидж на Индустриалния парк, а и на града. „А това не е в интерес на Шумен и шуменци“, добави Христов.

По този повод Николай Тончев информира, че нито едно предприятие в Индустриалния парк в Шумен не използва вода за промишлени нужди. Красимир Христов от ВиК-Шумен посочи, че дружеството отчита ежемесечно потребление от около 1000 куб.м. вода. Той припомни, че общият водомер за парка е пуснат през 2013-та година. След изграждането на всяко предприятие за всяка фирма се монтира отделен водомер и подобни твърдения не почиват на реалността.

Дата: 02.06.2020

Източник: novinata.bg

Прочетено: 7499