18.06.2020

Европейската служба за безопасност и здраве с насоки за поетапно връщане заради Covid-19

Най-късно до 1 септември 50% от служителите, които имаха възможност да работят дистанционно от вкъщи по време на извънредното положение, ще се върнат в офисите. Това показва анкета сред фирми, наематели на офис площи в големите градове в България. "Дo 50% oт служителите на тези наематели ce вpъщaт в oфиcитe пpeз ceптeмвpи, 30% oщe ceгa - пpeз юни, малка част от ocтaнaлитe - дo кpaя нa гoдинaтa", показва анкетата. Пpeдcтoи дa видим кoмбинaциятa oт гъвкaвa paбoтa oт oфиca и oт вкъщи, зaяви Mиxaeлa Лaшoвa, експерт в компания за имоти. Но според анкетата само една четвърт от служителите искат да са в офисите.

Шефовете на големи мултинационални компании са направили план, при приключване на санитарното извънредно положение у нас на 1 юли, да върнат поетапно служителите си до края на август на работните места. Но не наведнъж, а по график, на групи, за да спазват дистанция между служителите.

Според Жасмина Саръиванова, експерт "Защита на работодателските интереси" в Българската стопанска камара още не е ясно колко от засегнатите от извънредното положение фирми ще успеят да възстановят напълно дейността си и с колко работещи от числения си състав. "Според изследване на НСИ, бизнесът постепенно се възстановява от шока през март и април, но все още е далеч от месеците преди кризата", коментира тя за "Труд".

"Работата от вкъщи е приложима за фирми, в които облачните технологии и интернет платформите са част от всекидневието не само по време на ситуации като пандемията от COVID-19. Ако говорим за фирмите, които само през времето на пандемията са развивали дейността си дистанционно, то мнозинството от тях ще върнат служителите си в офисите след изтичане на обявената извънредна епидемична обстановка - на 1 юли", допълни тя.

Европейската служба за безопасност и здраве при работа разработи насоки за връщане на работа при COVID-19. Сред препоръките є е работниците и служителите да се връщат поетапно на работа. Специално внимание следва да бъде обърнато на работниците, изложени на висок риск, и на най-уязвимите групи, каза Саръиванова. По думите й новите форми на труд вече започнаха да стават част от всекидневието, и ако се наложи сблъсък с втора вълна на COVID-19, шокът не би бил толкова голям, а ще има и отработени добри практики, които да се използват.

Позиция

Нужна е промяна на трудовото законодателство

Продължава да стои въпросът с остарялото ни трудово законодателство, каза експертът в БСК Жасмина Саръиванова. "БСК настоява за цялостни промени на Кодекса на труда, включително и на разпоредбите за работното време и въвеждането на нови гъвкави форми на труд", заяви тя.

По думите є ефективността на служителите при работа от вкъщи е както индивидуална категория, така и въпрос на добро управление и създаване на мотивация от страна на работодателя и на отделите по човешки ресурси. Във фирмите, в които използването на новите технологии е внедрено отдавна, тя е висока. "Други, които до момента не са ползвали в работата си интернет платформи за комуникация, имат затруднения. От значение са и възможностите на фирмите за техническо обезпечаване на служителите, които работят от вкъщи", заяви тя.

Дата: 18.06.2020

Източник: в. Труд

Прочетено: 2538