26.06.2020

По повод на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика - 26-ти юни, Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите – София (ПИЦ по ПН-София) в партньорство със Съюза на пивоварите в България (член на БСК) организират редица инициативи. Те са под надслова „По-добра осведоменост за по-добър живот“, каквото е и тазгодишното световно мото, обединяващо нациите в борбата с наркотиците. Традиционно на този ден екипът на Центъра изказва своята признателност към доброволците, които целогодишно се обучават и участват в дейностите, посветени на здравословния начин на живот без зависимости. 

Тази година, въпреки извънредното положение, са привлечени и подготвени два пъти повече доброволци от изминалата, като близо 100 ученици и студенти са ангажирани в програмите на общинския ПИЦ. Именно те образуват многобройна мрежа от „посланици“ и медиатори. „Това са младежите, които се ползват в най-голяма степен с доверието на своите връстници и влияят убедително на нагласите им спрямо експериментирането с алкохола, цигарите, наркотиците. „Връстници обучават връстници“ е ефективният модел, признат в цял свят, чрез който бариерите между „експертите“ и тийнейджърите падат и остават креативните подходи за общуване“, коментира психиатърът д-р Цветелина Петкова - директор на Столичния ПИЦ. 

Преходите в планината и екстремните преживявания като „разходка“ с каяк, езда, катерене, оцеляване сред природата са запазената марка на Превантивно-информационния център. Те се провеждат през цялата година и допринасят за личностовото развитие на младежите и усъвършенстване на социалните им умения. Доброволците по националната програма От връстници за връстници участват в поход в Люлин планина, където ще посетят манастира „Св. Петка“ и ще направят дарение като част от дългосрочната инициатива за подпомагане на манастира чрез трудови дейности и благотворителност. 

По същото време в двора на Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН към Столична община ще се проведе среща със студенти по програмата Индикативна превенция за ученици, студенти и младежи, експериментиращи или употребяващи психоактивни вещества. Те ще изпробват специалните очила за симулация, които пресъздават объркването на сетивата след консумиране на алкохол. 

По този нестандартен начин ще се засегне темата за шофирането и употребата на психоактивни вещества – актуален проблем, по който се работи заедно с партньорите от Съюза на пивоварите (СПБ). ,,За нас сътрудничеството със Столичния ПИЦ е от стратегическо значение за развитието на социалните ни кампании за превенция и живот без зависимости. Още повече, че Центърът е първият ни партньор, с който преди 11 г. започнахме програмата децата да не експериментират с алкохол“, сподели Ивана Радомирова - изпълнителен директор на СПБ. 

Друг акцент в събитието ще е „Изкуството като алтернатива“. Именно арт дейностите отключват потенциала на младежите за творчество и дават свободно пространство за обсъждане на вечните житейски теми и философски въпроси. 

На 27-ми юни инициативите на Софийския ПИЦ продължават. Така 20 родители ще се включат в тематичен семинар: „Съзависимост“, който ще се състои от 10:00 до 14:00 часа в хижа „Звездица“ на Витоша. Събитието е естествено продължение на онлайн дискусионните групи с подкрепа на родителите по програмата Дневен център. 

След осеммесечно „обучение“, участниците в програмата за повишаване на родителските компетенции Кой е шефът? днес официално „завършват“ с отличен. Следващото предизвикателство е към децата между 10 и 15 години, които ще покажат най-доброто от себе си, докато участват във второто издание на Лятната академия. Тя ще се проведе между 6-ти и 23-ти юли и както всички инициативи на ПИЦ е напълно безплатна за всички ентусиасти! 

Най-ценното е, че различните целеви групи, с които ПИЦ по ПН-София работи, са ангажирани в разнообразни дейности, част от дългосрочните програми на Центъра. Услугите се осъществяват целогодишно и всяко столично училище, семейство и дете може да се включи без значение онлайн или на живо. Всички консултации, както за младежите и родителите, така и за нуждаещите се над 25 г. винаги са безплатни. 

Затова – възползвайте се и елате да се учим, променяме и живеем здравословно заедно!

Повече информация за консултациите и събитията ще намерите на сайта на Столичния ПИЦ sofiamca.org и на тел. 02/944 64 97

 

Дата: 26.06.2020

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 5217