15.07.2020

След вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че Синдикатите не се разбраха за промените в Кодекса на труда, касаещи еднодневните трудови договори, сумираното работно време и извънредния труд.

"Ако извънредният труд се увеличи от 150 на 300 часа, то цената за него трябва да се увеличи 4 пъти. Работодателите няма да имат нужда от извънреден труд, ако планират нуждата си от работна ръка правилно", това заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

В студиото на "Тази сутрин" тя обясни, че за да заобиколят извънредния труд, работодателите често сключват втори трудов договор. Григорова смята, че това означава, че се плаща за нормален труд, а всъщност той е извънреден.

Според нея се прави поредно разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори, като натискът за това е голям.

"Първата промяна, която се предлага е българското законодателство да е синхронизирано с европейската директива. Към момента у нас сумираното изчисляване на работно време може да се прилага 6 месеца, докато по европейската директива е 4 месеца. За това настояваме от години. Същевременно се прави отстъпление чрез колективни трудови договори този срок да се увеличи до 12 месеца", подчерта Григорова.

Тя заяви, че ако срокът бъде увеличен до 12 месеца, ще бъдат сигнализирани европейските институции.

И двата синдиката нямат решение по отношение на стачките.

"Национална стачка по българското законодателство няма. Няма законова възможност, с която да оправдаем липсата на работниците от тяхното работно място. Ако някой иска да пусне работниците да отидат на площада, да им даде допълнителен платен отпуск", изтъкна тя.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков изтъкна, че от БСК са категорично против отпадането на генералната забрана за извънреден труд.

"Забраната пречи на работодателя да планира извънреден труд, а на работника - да бъде възнаграден по адекватен начин", уточни той.

Според него това е проблем на реалната икономика, но и на държавната администрация. Бранков обясни, че всички работодатели в света имат проблем с извънредния труд.

"Има много ограничения, които не съществуват в конвенцията или директивите - например, забранено е на работодателя да сключи втори трудов договор с един и същ работник за същата длъжност, но може за друга длъжност", коментира той.

От БСК предлагат и електронни трудови ваучери. По думите на Бранков в съвременния свят се изискват гъвкави форми на труд.

ВИДЕО

Дата: 15.07.2020

Източник: БТВ

Прочетено: 2034