27.07.2020

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец, заяви премиерът Бойко Борисов.

Правителството представи социално-икономически мерки в размер на 1,893 милиарда лева, които ще влязат в сила от началото на август. 

От брифинг на премиера Бойко Борисов, на който просъстваха и коалиционните партньори - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, стана ясно, че разходите за персонал в администрацията, зает с овладяване на пандемията и последствията от нея, ще бъдат увеличени с 30%. 

Коалиционните партньори са взели решение да бъдат увеличени стойностите на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10% в размер на 125,3 млн. лв. 

Борисов анонсира също сваляне на ДДС за случайните превози в туризма и за сервираните бири и вина в ресторантьорския бизнес до 9 на сто. Той уточни, че промените ще бъдат прокарани  през парламента до петък.

"Ще предоставим по 50 лева на всеки един пенсионер за еднократна добавка към пенсиите в рамките на три месеца", посочи Борисов, като отбеляза, че може да има удължаване на мярката след изтичането на 3-месечния срок. 

Увеличават се с 24, 6 млн. лв. стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца, стана ясно още от брифинга.

Премиерът обяви, че минималното парично обезщетение за безработица ще бъде увеличено от 9 до 12 лева на ден, като се предвижда и удължаване на срока на изплащането му.

Към Министерство на културата също ще бъдат насочени 15 милиона лева за развитието на творчески проекти на творци на свободна практика.

До края на годината ангажираните медицински специалисти в борбата с Covid-19 на първа линия ще получават допълнително средства в размер на 1000 лв., стана ясно още от изказването на премиера.

Борисов подчерта, че към този момент страната ни няма да тегли заем, а средствата ще бъдат осигурени от бюджета.

Премиерът обяви, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец, по-късно днес ще бъде публикувана и заповедта на здравния министър. 

Дата: 27.07.2020

Източник: BGonAir

Прочетено: 2208