30.07.2020

Събитията, които наблюдаваме в момента са породени  от здравна, политическа и икономическа криза.

Събитията, които наблюдаваме в момента са породени  от здравна, политическа и икономическа криза. Има и едно наслагване, тази криза в която влязохме, здравната криза от началото на март, тя беше тест за институциите. Това съобщи зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков в предаването на Канал 3 „Денят на живо с Наделина Анева” .

„От друга страна имаме отдавна нерешени проблеми предизвикани от забавени вътрешни реформи. И без COVID-19  се очакваше ескалация на икономическата криза, здравната криза беше просто повод  това да се случи. „, допълни той.

„Въпреки това може би сме една от единствените държави в ЕС, които първото тримесечие отбелязахме касов излишък. За тлъстинките, за които говори опозицията, може би става въпрос за фиксалния резеряв. Ние обаче не сме в ситуацията на САЩ, където се печатат пари. Логиката е елементарна и финасновата теория го доказва, такива пари трябва да се харчат в инвестиции.”, обясни зам.-председателят на Българската стопанска камара.

„Аз лично смятам тази мярка за 150 лв на пенсионерите за мярка, която има своите обосновка, защото с годините има изоставане на вдигането на пенсиите, което не се наблюдава при заплатите.”, допълни той.

„Необходима е бърза ликвидна подкрепа на малките и средни предприятия.  Искаме повече прозрачност на процеса при кандидастване на фирмите,  за да може да са по-ефективни мерките.”, подчерта Бранков.

ВИДЕО

Дата: 30.07.2020

Източник: Канал 3

Прочетено: 3325