08.09.2020

Прогнозите за излизане от кризата са 2021-2022 г. Това, което се случва се случва за първи път въобще. Това заяви Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара в Сутрешния блок на БНТ.

Наслагват се три кризи - пандемичната, която започна февруари-март и се развива, политическата, която наблюдаваме, и икономическата, която предстои. Прогнозите за излизане от кризата са 2021-2022 г. Това, което се случва се случва за първи път въобще. Това заяви Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара в Сутрешния блок на БНТ.

"Вече сме в кризата. Последните данни, които излязоха, показват че за второто тримесечие икономиката ни се е свила с 10% на база на предходното тримесечие. Второто тримесечие може би ще има по-слаб спад заради сезона, виждаме има някакво раздвижване. Вече сме в минус, и то доста сериозен", коментира и Пламен Димитров - президентът на КНСБ в Сутрешния блок на БНТ.

Той изрази надежда, че в първото и второто тримесечие на следващата година ще има знак, че минаваме на положителна територия и няма да вървим към спадове. "Това би дало увереност на бизнеса да прави по-сериозни планове за инвестиции, в това число и на заетостта", поясни Димитров.

Двамата се разминаха в мнението дали държавата предложи адекватни мерки, с които да се стимулира бизнеса. Според председателя на Българската стопанска камара мерки няма, докато президентът на КНСБ изрази позиция, че мерките има и те не са лоши.

"Мерки няма. Има една палеативна мярка, която защитава заетостта. Има една недобре работеща схема за грантове за малки и средни предприятия, която по бюрократизиране на процеса си, за да стигне до бизнеса, това беше жива инквизиция. Сега стартира подобна мярка и за средните предприятия", коментира Радосвет Радев.

"Мерки имаше и те не са никак лоши". Спасени бяха 200 000 работни места, акцентира Пламен Димитров.

Най-засегнат безспорно беше секторът на услугите, потвърди Радосвет Радев. "Индустрията се справя доста добре, за разлика от услугите, които бяха поставени в невъзможност. Индустрията трябва да се погледне с добро око и към нея да има допълнителни мерки - стимулиращи, стабилизиращи", допълни Пламен Димитров.

 

Дата: 08.09.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 1110