08.09.2020

Спадът в потребителското харчене, предпазливостта на домакинствата и ръстът на депозитите в очакване на криза и нестабилност са най-големият проблем на икономиката в момента, заяви пред БНР Радосвет Радев.

 

Бизнесът настоя за замразяване на минималната работна заплата през следващата година и прогнозира тежка икономическа криза през предстоящите месеци.

Според председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев началото на кризата тепърва предстои.

Спадът в потребителското харчене, предпазливостта на домакинствата и ръстът на депозитите в очакване на криза и нестабилност са най-големият проблем на икономиката в момента, заяви пред БНР Радев.

Според него от потребителския пазар се губят месечно между 50 и 100 млн. лева.

„Отказът от покупка на жилище, на втори дом, на курортно жилище. На второ място – автомобили, дори ремонтите вкъщи се отлагат с година или две. Т.е. може да се каже, че в момента българинът проявява изключителна разсъдливост и свежда потреблението си до нещата, които са най-необходими, за да продължи да съществува семейството му. Това обаче вече започва да деформира страшно много сектори като строителство, внос на автомобили и т.н.“.

Радев допълни, че с 90% е спаднала готовността за инвестиция в жилище.

„Има ръст на бързите кредити. Това е нещо, което честно казано е доста обезпокояващо“.

„Убеден съм, че ни чака тежка икономическа криза заради цялата взаимосвързаност на европейските икономики и заради това, че има съвпадение на трите кризи в България – пандемичната, политическата и икономическата, която предстои“. 

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев също посочи пред БНР, че при прогнозирания от ЕК спад на БВП на България с около 7% е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 08.09.2020

Източник: БНР

Прочетено: 852