14.09.2020

Съюзът на пивоварите и Превантивно-информационният център по зависимости (ПИЦ по ПН – София) отбелязаха края на лятната ваканция с вълнуващо състезание по гребане на езерото в Панчарево. В надпреварата взеха участие деца между 8 и 18 години от различни столични училища, които преминаха през шестдневен обучителен тренинг. Целта на инициативата е подрастващите да прекарат повече време сред природата, да им се даде възможност да общуват пълноценно с връстниците си по време на летните дни, когато са извън училищната среда и задълженията им са много по-малко.

Приключението с каяци е част от националната програма „Връстници обучават връстници“ и в изпълнение на инициативата „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, която се осъществява в партньорство между Столичния център за превенция на зависимости, Съюза на пивоварите (СПБ), ГДНП и редица НПО. Кампанията за превенция на употребата на алкохол от подрастващите и в подкрепа на здравословния начин на живот на семействата е една от най-устойчивите и дългосрочни инициативи в България. Тя дава възможност децата да тренират своите социални умения, учат се да изразяват и овладяват емоциите си, да се забавляват, спортувайки и всичко това напълно безплатно за семействата и под ръководството на професионалисти. „Това лято, Превантивният център по зависимости в столицата осъществи две летни академии и две приключенски терапии с каяци, които обхванаха общо над 60 деца. Радвам се, че Съюзът на пивоварите сме част от тези дейности, защото те наистина се осъществяват по всички стандарти за ефективни превантивни практики.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

„Децата жадуват за игри навън, обичат предизвикателствата и новите преживявания. По време на тренинга те бяха обгрижвани от нашите психолози и социални работници – споделяха с тях и обсъждаха най-разнородни теми. Вярвам, че и децата, и родителите са останали доволни. Екипът на Центъра оценява инициативата като успешен модел за засилване на социалните връзки, които са от изключителна важност за благосъстоянието на младежите в общността“, споделя д-р Цветелина Петкова, директор на столичния ПИЦ по ПН.

През летните месеци ПИЦ по ПН – София осъществи редица спортни и творчески инициативи, родителски обучителни групи, тренинг семинари на специалисти в сферата на образованието. Очакванията са новата учебна година да започне с „летящ старт“ за двете национални програми за универсална превенция на употребата на психоактивни вещества – в прогимназия и в гимназиален етап. Всички дейности по националните програми за превенция са адаптирани за извънредни условия на работа.

 

 

Дата: 14.09.2020

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 2188