25.09.2020

Трябва по-сериозна и бърза подкрепа от държавата на малкия бизнес, заяви в Плевен председателят на НС на ТПК Стилиян Баласопулов

Трябва по-сериозна и бърза подкрепа от държавата на малкия и среден бизнес, в който попадат и трудово-производителите кооперации /ТПК/. Това заяви в Плевен Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз /НС/ на ТПК. Той бе гост на фестивала, организиран по повод 125 години от създаването на първата в България ТПК.
Баласопулов заяви, че годишнината е повод за равносметка, която показва, че развитието на кооперативното движение у нас следва процесите в икономиката. "В момента кооперациите се намират в затруднено положение. Като всички малки и средни предприятия имат проблеми с доставките, особено с чужбина, заради коронавируса", подчерта той. Председателят на НС на ТПК отбеляза, че кооперациите са най-значимият работодател на хората с увреждания и това създава още повече трудности. По думите му много кооперации, които са работили за чужбина, сега шият маски и защитни облекла, за да оцеляват. "Мисля, че ни трябва по-сериозна и бърза подкрепа. Трябва да се отвори повече режимът, за да се достига по-лесно от малкия бизнес до подкрепата на държавата", е убеден председателят.
НС на ТПК обхваща 174 кооперации в цялата страна, 27 от тях са социални - за хора с увреждания. Общо Съюзът има около 3600 член-кооператори, около 500 от тях са хора с увреждания.
Кооперациите са традиционни производители на стоки за бита, облекла, детско и дамско облекло, пластмасови и метални изделия. Много от тях притежават европейски стандарти за качество, което е изключително важно, за да бъдат конкурентоспособни на пазара, каза за БТА Стилиян Баласопулов.
Фестивалът по случай 125-годишнината на ТПК в Плевен премина с изложба, подписване на меморандум с общината и спортни прояви. Кметът на Плевен Георг Спартански, който бе гост на празника, подчерта, че както досега общината ще подкрепя ТПК и хората с увреждания.

 

Дата: 25.09.2020

Източник: БТА

Прочетено: 1492