01.10.2020

Благоевград стана поредният домакин на фестивала „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“, организиран от Националния съюз на ТПК. Събитието, което се състоя в сградата на Югозападния университет “Неофит Рилски“, с който Съюза поддържа дългогодишни партньорски взаимоотношения, започна с официално откриване на фотоизложба. Архивните фотографии от изложбата представят историята на трудовите кооперации у нас от учредяването на първата такава в далечната 1895 г., Шивашко- работническото дружество „Напредък“ – Габрово, до наши дни.

На откриването присъства заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград д-р инж. Василиса Павлова, която връчи на председателя на Съюза г-н Стилиян Баласопулов поздравителен адрес от името на кмета на Община Благоевград инж. Румен Томов. В адреса беше подчертано доказването на ТПК през годините като важен фактор за икономическото развитие на България.

Сред официалните гости на събитието бяха и заместник-ректорът на ЮЗУ проф. д.изк. Йордан Гошев, заместник-деканът на Факултета по изкуствата към ЮЗУ проф. д-р Иванка Влаева- Стоянова, главният експерт «Проекти и програми в социалната сфера» при Община Благоевград г-жа Мила Соколова, председателят на Окръжния съвет на ТПК-Благоевград г-н Георги Башлиев и други.  Приветствие беше прочетено и от името на областния управител на област Благоевград г-н Бисер Михайлов.

Събитието продължи в аулата на университета с инициативата «Танцуваме заедно», в която участваха хора с увреждания и здрави лица от трудово-производителните кооперации „Рила“, „Нов свят“ и „Единство“ от гр. Благоевград, производителната кооперация на инвалидите „Георги Казепов“ от гр. Сандански и други специализирани предприятия на хора с увреждания от Югозападна България. Под менторството на преподаватели и студенти от катедра «Хореография» към ЮЗУ с ръководител доц. Георги Гаров те разучиха и представиха пред публиката ръченица и местните хора ширто и Кочеринското. Празникът завърши с Четворното хоро, което беше специален поздрав за всички от участниците от ТПК «Нов свят». С хъса и усмивките си танцуващите показаха, че музиката и танцът свързват и докосват и свързват сърцата на всички хора, здрави или инвалиди. В края на събитието всички бяха наградени от организаторите с грамота, плакет и сувенир.

Дата: 01.10.2020

Източник: uniontpk.com

Прочетено: 1461