13.10.2020

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

В първа точка от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха плановете за действие за изпълнение на Националното тристранно споразумение на съответните министерства с оглед на компетентността им в отделните раздели на Споразумението. Участие в дискусията взеха представители съответно на министерствата на: финансите, икономиката, енергетиката, труда и социалната политика и образованието и науката. Социалните партньори изразиха становища и представиха бележки и предложения.

По точка втора НСТС разгледа проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, внесен от министъра на външните работи и министъра на културата. С предложените в проекта промени се предвижда увеличение на заплатите на служители, работещи на първа линия от дипломатическата служба, дългосрочно командировани в чужбина, както и на служители от Националния институт за недвижимото културно наследство, предложени от съответните ръководители в срок до 31 октомври 2020 г. Работодателските организации не подкрепят проекта. КНСБ се въздържа от подкрепа на предложението. КТ „Подкрепа“ също се въздържат от подкрепа, правят също така предложение за включване и на други администрации в списъка с администрациите, чиито служители получават увеличение на заплатите.

В трета точка от дневния ред на извънредното заседание на НСТС социалните партньори обсъдиха проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, внесен от министъра на труда и социалната политика. Наредбата е в изпълнение на Закона за социалните услуги (ЗСУ) и е част от цялостната реформа на сектора в областта на социалните услуги. Предвижда се да влезе в сила от 2022 г. и с нея се създават по-благоприятни условия за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, което е предпоставка за постигане на една от основните цели на ЗСУ, а именно – гарантиране на качество и ефективност на социалните услуги. Данните сочат, че около 80% от служителите са с висше образование, но заплащането на труда им трайно изостава, в тази връзка се наблюдава изтичане на специалисти. С Наредбата се регламентират минималните размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения за всяка от групите длъжности в процентно съотношение спрямо минималната месечна работна заплата за страната, както и за всяка от социалните услуги съгласно ЗСУ, в това число и при намалено работно време. Социалните партньори не постигнаха съгласие по предложението. Синдикалните организации изцяло подкрепят Наредбата, а работодателските организации не изразяват подкрепа.

Дата: 13.10.2020

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 3536