14.10.2020

С втората вълна на вируса ще дойде и втора вълна на безработицата, като сега се очаква тя да достигне 7-8%. 

Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, Бизнес старт, 14.10.2020

Пандемията от коронавирус ускори дигитализацията, но създаде и новата форма на социалното неравенство – дигиталното. Това заяви Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според госта с втората вълна на вируса ще дойде и втора вълна на безработицата, като сега се очаква тя да достигне 7-8%. Томов заяви, че ситуацията за икономиката през зимата е силно непредвидима.

Едно от положителните неща на пандемията, доколкото всяка криза е възможност, е това, че работодателите станаха по-активни към дигитализацията на процесите, заяви гостът. Томов добави, че липсата на общуване при работата от дистанция води до развиването на платформи, които да подобрят информираността.

"Създадоха се условия и мотивация да се развива дигиталната среда, но в същото време се развива и дигиталното неравенство. Това е новата форма на социално неравенство, тъй като липсата на такива умения просто изключва трудоспособни хора от пазара на труда и не само".

Томов обясни, че проблемът с дигиталното неравенство обхваща качеството на живот, като според него решението се изразява в солидарно сътрудничество между поколенията, но със сигурност държавните институции също трябва да предприемат мерки.

Относно предложението за увеличаване на минималната работна заплата Томов коментира, че все още се водят се преговори по отношение на механизма за определяне на минималното трудово възнаграждение, като работодателите се обявяват в подкрепа на неговата реформа. Гостът също така обясни, че макар мярката 60/40 да е била ефективна в ограничаването на безработицата, в бъдеще е необходимо изграждането на трайна нормативна система за разрешаване на проблеми със заетостта.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Дата: 14.10.2020

Източник: www.bloombergtv.bg

Прочетено: 2034