26.10.2020

Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия с цел да осигури и предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

От участвалите в анкетата предприятия 32.2% посочват, че през септември са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с август, 49.5% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 17.8% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 37.1% от фирмите в строителството са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, за индустрията този дял е 34.3%. В икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ намаление в приходите от продажби посочват 35.4% от фирмите, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - 30.9%.

По отношение на наетия персонал 17.1% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ - 10.0%, „освобождаване/съкращаване на наети лица“ - 9.1%, и „възползване от правителствени мерки за подпомагане на работодателите“ - 8.3%.

За следващия месец 95.1% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 1.9% - ще преустановят временно дейността си, а 2.2% - ще прекратят дейността си.

Вижте цялото изследване, вкл. графики ТУК.

През октомври 2020 г. Националният статистически институт проведе месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

През септември 52.2% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47.0% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3.0 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24.4%.

През септември 53.2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33.2% от тях - „до 100%“, а 20.1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през септември 35.1% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 34.6% от тях смятат да продължат да работят, 24.6% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% прогнозират да я прекратят.

Вижте цялото изследване, вкл. графики ТУК.

Дата: 26.10.2020

Източник: НСИ

Прочетено: 2553