29.10.2020

Hовите ограничения създават предпоставка за огромни загуби.

Според тях новите ограничения създават предпоставка за огромни загуби

Като дискриминационни определят новите мерки на здравното министерство от бизнеса. Според тях новите ограничения са неравнопоставени и създават предпоставка за огромни загуби. Недоволни са и от частните преподаватели и школи, които също не могат да работят присъствено.

Част от бизнеса реагира остро на влизащите в сила днес по-строги мерки. Те са против решението да се ограничат семинарите и изложенията, а в същото време да се правят изключения при спортните събития. Затова от БСК настояват изложенията да се организират на принципа на пазарите, а конференциите да са с капацитет до 30%.

"Настояваме, когато се налагат ограничителни мерки от сорта на спиране на търговски обекти, спиране на работа на определени сектори, тези мерки да бъдат обвързани със съответните икономически и социални мерки, защото вие в момента, в който имате провалено събитие, изпадате в невъзможност да изпълните задълженията си и влизаме в тази спирала от неизпълнение и междуфирмена задлъжнялост", заяви Мария Минчева от БСК.

Ако мерките останат в този си вид, икономическите последици за изложбените центрове ще бъдат огромни, казват от бранша.

"Един базар на закрито и едно изложение на закрито не се различават като структура по нищо, за да имат различни мерки. Например в една зала за 400 души капацитет, ако аз днес направя едно събитие културно, танцов ансамбъл или киносалон, мога да пусна 30% от капацитета, т.е. 120 човека, в същото време, ако направя конференция в същата зала, мога да пусна само 30 човека, смятаме, че рисковете и при двата вида събития са еднакви и би трябвало да е един и същ регламентът", каза Ивайло Иванов.

Заради преминаването на част от учениците в режим на дистанционно обучение се спират присъствените часове и в частните занимални, езикови и образователни центрове. Собствениците на школите се питат обаче защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент затварят тях.

"Това, което искаме е да работим присъствено, в случай, че се окаже невъзможно, искаме държавата да ни обезщети. Оказва се, че обезщетения могат да получат само тези, които имат служители, хора като мен например, които сме на договор за управление, самоосигуряващи се, реално те не могат да се класират за тези обезщетения", обясни Миглена Генчева, собственик на школа по математика.

От бранша настояват 80% от задълженията за осигуровки, данъци, наеми на помещения и заплати да бъдат поети от държавата за периода, в който са затворени.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Дата: 29.10.2020

Източник: BG on air

Прочетено: 1969