03.11.2020

Въпреки последиците от COVID-19 за пазарите обемът от инвестиции в бизнес имоти в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остава относително стабилен и достига близо 8 млрд. евро през първите три тримесечия на 2020 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието Europe-re.com.

Полша е привлякла инвестиции от 4 млрд. евро, които съставляват 50% от общия обем в региона през периода. Средният размер на трансакциите е нараснал с 31,5%, а броят на сделките е намалял с 32%, показват още данните на Colliers.

„Имотните цикли обикновено отразяват и следват икономическите цикли. Поради това е неизбежно да има известен отлив на инвестиционна дейност при настоящата среда“, коментира Анди Томпсън, ръководител на инвестициите в Чехия и Словакия в Colliers. „Но трябва да се отбележи, че пазарът се държи много различно спрямо последната криза. Инвеститорите остават доста активни през този цикъл както в Чехия, така и в по-широкия регион на ЦИЕ“, допълва той.

„Сделките напредват, недвижимите имоти остават много привлекателна възможност за инвестиция предвид спреда между доходността от първокласни площи и риска. Пазарът сега е и много по-дълбок, инвеститорите са много по-обучени, а самите недвижими имоти се представят добре през последния цикъл и се очаква да се представят добре и в бъдеще в ЦИЕ“, казва Томпсън.

От второто тримесечие насам Colliers не отчита големи движения на доходността от първокласни площи заради липсата на сделки, която да подкрепи по-големи промени. „Смятаме, че макар някои промени да са неизбежни, основните, добре представящи се активи ще се справят добре, а по-голям натиск се очаква върху вторичния продукт“, казва Томпсън. Заради промяната на интереса на инвеститорите към логистичните имоти може да се очаква и че цените ще реагират съответно на търсенето, допълва той.

Офис секторът е останал доминиращ през първите три тримесечия на 2020 г. Разбираемо търговските площи и хотелите отчитат значителен спад спрямо миналата година, а логистичните имоти постигат сериозен ръст, а още по-големите обеми в сегмента са предотвратени единствено от недостатъчното предлагане.

Западноевропейски фондове са били най-активни през първите девет месеца на 2020 г., въпреки че обемите са били подкрепени и от шведската компания Heimstaden Investing, която е вложила 1,3 млрд. евро в портфейл от жилищни сгради в Чехия. Местните инвеститори в ЦИЕ, състоящи се предимно от чешки и унгарски капитал, също са били в настроение за придобивания, като са инвестирали както на собствените си пазари, така и в чужбина в рамките на ЦИЕ. Инвестиционни фондове от Азия, предимно от Сингапур и Южна Корея, са продължили да търсят възможности в региона.

В глобален план и в ЦИЕ се очаква икономиките да понесат удар през 2020 г., но да се възстановят бързо от 2021 г. нататък. Безработицата също се очаква да нарасне и тази комбинация ще подложи на натиск към понижение продажбите на дребно, очакват от Colliers.

Дата: 03.11.2020

Източник: www.investor.bg

Прочетено: 1300