04.11.2020

Иван Велков, член на УС на Българска стопанска камара: Икономика има нужда от инвестиции, а не от кредити.

Вицепремиерът Деница Сачева обясни в телевизионно интервю, че експерти от Министерството на труда и социалната политика, заедно с представители на ОП "Развитие на човешките ресурси" разработват нови мерки и облекчения за всички бизнеси, а не само за заведенията. В рамките на следващите 2 до 3 седмици ще бъде предложена нова мярка, която ще даде възможност директно на работниците и служителите в затворени бизнеси, да се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден - т.е. 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнеса. Мярката в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори. Деница Сачева заяви още, че държавата ще продължи да инвестира в здравеопазването, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата. Ще се възползват ли работодателите и достатъчни ли са мерките от страна на държавата в условията на коронакризата - това попитахме Иван Велков, член на УС на Българска стопанска камара:
 
"Не, в никакъв случай. Българската стопанска камара още в самото начало, когато дизайнът на тези мерки беше още на теоретично ниво, предлагахме част от тези помощи и компенсации да стигат директно до най-нуждаещите се. Този модел в момента е споделен от някои ресторантьори, да се плащат директно на хората част от възнагражденията без да минават през съответните социални и други плащания. Така този модел щеше да е далеч по- ефективен, защото нуждата от тези помощи беше особено важна в самото начало, когато имаше известни неясноти около това какво ще се случи ... Сега, когато е ясно какви ще са последствията и как ще се развиват цели сектори и индустрии, има нужда от много по- сериозни промени в начина, по който функционират нашите системи."- поясни Иван Велков, член на УС на Българска стопанска камара.
 
Какво казват синдикатите? Потърсихме Ваня Григорова, икономически съветник на  КТ "Подкрепа"- какво означава подготвяната нова мярка?
 
"Това означава намаление на разходите за мярката 60/40. Това всъщност е модифицирана мярка 60/40, като сега вече няма да се базира на осигурителния доход, т.е. 60% от него, а се преминава към изплащане на обезщетения, базирани на минимално обезщетение за безработица- далеч по- ниски плащания. Въпреки това, ако бъде формулирана мярката така, че да обхване по- голяма част от българските работещи, това е положително ... Всеки предприемач има право да направи свой собствен бизнес модел и да го следва. Да, за някои ще бъде по- изгодно да затворят и е по- добре да го направят. Смятам, че подкрепата за заведенията, за ресторантите беше немалка. Трябва да напомним, че за тях имаше мярка, по която се изплащаха по 290 лева допълнително към 60/40. те имаха възможност и все още имат такава да наемат безработни и държавата да им покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея. Това са невероятни подаръци към ресторантьорския бизнес, а напомням също така, че беше намалено и ДДС-то за продуктите, които те предлагат, което означава, че те формираха допълнителни печалби."- коментира икономистът Ваня Григорова.
 
Видинчани изказаха разнопосочни мнения, относно предприетите мерки от страна на държавата в подкрепа на работниците и служителите в затворени бизнеси. Някои от тях дори бяха категорични, че държавата не е длъжна да помага.
 
"Бизнесът има достатъчно пари и няма нужда от помощи, имат средното и бедно съсловие на държавата. Бизнесът си има пари, защо ще иска пари от държавата? ... Върнах се преди месец и половина от щатите, какво да ви кажа? Просто Тръмп се грижи за хората си. Няма гладни в щатите. Тук нищо не се направи, защо? ... Аз имам особено мнение за мисленето на българина като цяло. Помагайки изобщо, ние не помагаме на никого."- коментираха видинчани.
 
Какво казват предприемачите, относно помощта на държавата? Вартан Папикян е собственик на заведение във Видин и е крайно разочарован от въвеждането на противоепидемичните мерки и начина, по който се налагат:
 
"Ние не можахме да се възползваме, както мнозинството, както и голяма част от бизнеса в страната. Защото, за да се възползваш от 60/40 трябва да работиш. След като ти се ограничава възможността да работиш, как да плащаш онези 40% възнаграждения и осигуровки? Те казват: Работи, но условията са такива, че по- добре е да не работиш."- коментира Вартан Папикян.
 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 04.11.2020

Източник: БНР-Видин

Прочетено: 3099