05.11.2020

Въпреки че беше постигнат напредък, остават големи различия по някои основни въпроси.

Все още е възможно постигането на търговска сделка с Европейския съюз, но двете страни трябва да постигнат по-голям напредък, за да сближат "големите различия" в преговорните си позиции, заяви в четвъртък говорителят на британския премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че сделка е все още възможна, като главният британски преговарящ Дейвид Фрост заяви снощи, че ще продължим да работим за намиране на решения, които да зачитат изцяло суверенитета на Обединеното кралство", посочи той пред журналисти и допълни: "Въпреки че беше постигнат напредък, остават големи различия по някои основни въпроси".

Коментарите му идват в момент, когато британските и европейските преговарящи трябва да намерят компромис по най-спорните точки в преговорите, за да успеят да защитят в рамките на следващите осем седмици двустранната годишна търговия на стойност трилион долара от опасността за налагане на мита и квоти, след като завърши преходния Брекзит период в края на 2020 година.

Трудните преговори се възобновяват в Лондон в неделя, тъй като наближава средата на ноември, която се очертава като краен срок за постигане на ново търговско споразумение между Великобритания и ЕС с оглед на времето, необходимо за одобрение на евентуалната сделка от Европейския парламент, за да може тя да влезе в сила от началото на 2021 година.

Основните спорни точки в преговорите продължават да бъдат три.

Така наречените равни условия, които се отнасят до определяне на минимални стандарти за труд, околна среда и социално производство, както и по отношение на корпоративните субсидии или държавната помощ, така че фирмите от едната страна да не могат да продават некачествени стоки на пазара на другата.

Разделяне на правата за риболов - ключово проблем както за напускащата ЕС Великобритания, така и за членката на съюза Франция.

Управлението на новите отношения между ЕС и Великобритания е третата основна пречка. Блокът търси силен механизъм за уреждане на спорове, който да включва надзорен орган в Обединеното кралство, независим от правителството.

ЕС също така иска да може да ограничи двустранните търговски потоци, ако Лондон наруши ключови части от споразумението им.

Правителството на премиера Борис Джонсън обаче казва, че това би било прекомерно и настоява за по-облекчени процедури за уреждане на бъдещи търговски разногласия, което според него е стандартна практика в международните сделки за свободна търговия.

Той също така отхвърля юрисдикцията на Съда на Европейските общности по отношение на Обединеното кралство. 

Дата: 05.11.2020

Източник: БНР

Прочетено: 4342