19.11.2020

Виолина Маринова – главен изпълнителен директор на Банка ДСК АД и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара, бе отличена с наградата „Мисис Икономика“ в тазгодишния, 30-ти по ред конкурс на сп. Икономика.

Наградата „Мистър икономика“ получиха:

  1. пpoф. дтн инж. Цoлo Byтoв, yпpaвитeл нa „Гeoтexмин”;
  2. пpoф. дтн инж. Hиĸoлaй Bълĸaнoв, пpeдceдaтeл нa СД нa „Mинcтpoй Xoлдинг”;
  3. д.и.н. Oгнян Дoнeв, изпълнитeлeн диpeĸтop и пpeдceдaтeл нa СД нa „Coфapмa“;
  4. пpoф. Ивaн Toдopoв, yпpaвлявaщ cъдpyжниĸ в Aдвoĸaтcĸo дpyжecтвo „Гeopгиeв, Toдopoв и Ko“.

Индycтpиaлцитe в Бългapия cъщo ca нa пъpвa линия и дaвaт cвoя пpинoc, зa дa cпacим иĸoнoмиĸaтa нa Бългapия. Haй-гoлямaтa зaдaчa пpeд тяx e дa зaпaзят paбoтнитe мecтa и дa пpoдължaт c ycилиятa зa изгpaждaнe нa cилнa иĸoнoмиĸa и нa cилнa дъpжaвa, зaщoтo бeз бизнeca ниĸoя дъpжaвa нe мoжe дa фyнĸциoниpa и нe мoжe дa ce paзвивa“, ĸaзa Боян Toмoв, организатор на конкурса.

Церемонията по награждаването се проведе на 18 ноември 2020 г., във Фopyм „Джoн Aтaнacoв“ нa Coфия Tex Πapĸ, а наградите на победителите в конкурса бяха връчени от вицепремиера Марияна Николова и министрите на икономиката – Лъчезар Борисов, на труда и социалната политика – Деница Сачева, и на финансите – Кирил Ананиев.

Виолина Маринова е с 48-годишен професионален опит в Банка ДСК, тя олицетворява японския модел на кариерно развитие, започвайки от най-ниското стъпало, като служител „Банково обслужване“, и достигайки през всички позиции до поста Главен изпълнителен директор.

Под нейно ръководство Банка ДСК  се превърна в модерна банка, безспорен лидер  в банкирането на дребно, лидер по доверие  и най-предпочитан от студентите работодател сред банките в България. След сделката по придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк  от Банка ДСК през 2019 г. г-жа Маринова e избрана за Главен изпълнителен директор и на новата, обединена банка.

Тя е Председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров". Носител на множество престижни международни и национални отличия. През 2013 г. Виолина Маринова бе определена за „Мениджър на годината” в едноименния конкурс  на списание „Мениджър“.

Банков лидер и визионер, с изключителен принос за изграждането и запазването на доверието в българските финансови институции, през септември 2013 г. Виолина Маринова стана и единственият банкер в България, удостоен с най-високото национално отличие - орден „Стара планина”, първа степен. През 2014 г. г-жа Маринова получи наградата „Златен кръст за заслуги към Унгария” за подкрепата на  двустранния културен обмен и в знак на признание за приноса й в популяризирането на унгарската култура в България.

Член е на Управителния съвет на Българската стопанска камара вече втори мандат. Тя е първата дама, член на УС на БСК.

Ръководството и екипът на БСК честитят на г-жа Маринова високото отличие. Убедени сме, че наградата е заслужена и закономерна. Г-жа Маринова е прякото доказателство за резултатността на всеотдайния труд, упоритост и постоянство, за правилно поставените цели и умението да бъдат постигнати.

Г-жа Маринова е вторият член на ръководството на БСК, удостоен с наградата на сп. Икономика. През януари 2005 г. тогавашният председател на Камарата – Божидар Данев, бе отличен с приза „Мистър Икономика 2004“ в категорията "За принос в развитието на българската индустрия". Номиниран за наградата през 2012 г. беше Антон Петров, председател на БАМИ.

Дата: 19.11.2020

Източник: БСК

Прочетено: 1809