29.11.2012

Председателят на Управителния съвет на „Минстрой Холдинг" Николай Вълканов е тазгодишният носител на наградата „Мистър Икономика". Изпълнителният директор на "Белла България" Елза Маркова пък стана „Мисис Икономика 2012".

Оскарите на бизнеса бяха раздадени на бляскава церемония в Националния исторически музей. А двете големи награди връчи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.

45 мениджъри и собственици на компании се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса на списание "Икономика" и www.economymagazine.bg. Освен двамата големи победители, номинирани за приза „Мистър Икономика" бяха Васил Кънев, Антон Петров, Иван Чолаков и Красимир Узунов, а за „Мисис Иконимика" - Данета Желева, Саша Безуханова и Теодора Георгиева. Носителите на Оскарите на бизнеса бяха избрани от жури, съставено от 33-ма експерти в икономиката и финансите.

"Благодаря на списание "Икономика" и журито за оценката, но мисля, че си заслужихме наградата. В тези трудни времена и в най-трудния сектор на икономиката да запазиш 850 работни места и да разкриеш още 100 наистина е голям успех", каза носителя на най-престижния приз Николай Вълканов. "В тази криза да направиш 120 млн. лв. инвестиции, да увеличиш рудодобива с 40% и заплатите на работниците да се повишат с 30-40%, както направихме, говори само за това, че си заслужихме наградата", добави той.

Освен Мистър и Мисис Икономика, със златна статуетка "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов си тръгнаха още деветима победители във всяка от обновените категории на конкурса.

Наградата „За принос в развитието на индустрията" получи Никола Треан, изпълнителен директор на медодобивния комбинат в Пирдоп "Аурубис България". Призът той получи от миналогодишния носител на наградата Кирил Домусчиев.

За „Принос в развитието на аграрния сектор" бе отличен Иван Ангелов, управител на "Градус". Златна статуетка "Рибарят и златната рибка" и грамота му бяха връчени от Валерий Тодоров, генерален директор на БНР.

Асен Ягодин, изпълнителен директор на "Българска банка за развитие" АД, получи наградата за „Принос в развитието на малкия и среден бизнес". Призът му бе връчен от Данчо Данчев, който е миналогодишния носител на наградата в сектор „Търговия и услуги".

"Тази награда означава признание за година и половина труд в насока, която е малко по-различна то това, което правих 18 години преди това, когато бях в банка с банкиране на дребно и голям портфейл корпоративни заеми. Работата в ББР е свързана с отпускането на бизнес кредити за малкия и среден бизнес. Година и половина се опитваме банката да бъде максимално полезна за най-важния сектор на икономиката", коментира Асен Ягодин. "Най-трудното нещо в този период беше реорганизацията на Българска банка за развитие (ББР). Предизвикателство беше и да се осигури ресурс на добра цена, така че тези ползи да бъдат прехвърлени към крайните бенефициенти - малките и средни предприятия", добави шефът на ББР. Той допълни, че в стратегията на финансовата институция е заложено да бъде партньор на малките и средни предприятия. "Твърдо ще вървим по този път", категоричен беше Ягодин.

Победител в категорията „За принос в развитието на туризма" стана Ветко Арабаджиев, собственик на "Виктория Груп". Наградата му бе връчена от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на "Пощенска банка", бе отличена в банковия сектор. Статуетката си тя получи от генералния директор на БНТ Вяра Анкова.

"Всяка награда е голямо признание за всеки мениджър. Горда съм, че бях отличена с този престижен приз за принос в развитието на банковия сектор. Благодаря на организаторите, на журито, на клиентите ни и на всички, които са съпричастни към българския бизнес. Наградите показват, че в България можем да правим конкурси, че имаме стабилен бизнес и добри мениджъри", коментира Димитрова. "Пътят пред банковия сектор от тук нататък ще е труден. Ние ще продължим да се придържаме към стратегията, ще продължим да инвестираме в България, в хората и клиентите си. Ще следваме този път, който следваме в последните години, за да имат клиентите ни достъп до ползотворни продукти", добави главният изпълнителен директор на "Пощенска банка".

Награда „За принос в развитието на небанковия финансов сектор" взе главният изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова. Тук призът бе връчен от Стоян Мавродиев, който е миналогодишния носител на наградата във финансовия сектор.

„За принос в развитието на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ)" отличието бе връчено на Огнян Траянов, изпълнителен директор на "ТехноЛогика". Статуетката си той получи от Гергана Паси, която е определена за българския дигитален шампион по инициатива на Европейската комисия.

Тази година бяха раздадени и три специални награди. Първата от тях бе за „Финансово отговорна компания" и бе връчена на Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация" София. Призът той получи от Адам Сотков, оперативен директор на колекторската фирма " С.Г.Груп".

Втората специална награда на конкурса получиха Турските Авиолинии (Turkish Airlines Inc), които бяха обявени за „Специален партньор на бизнеса" . Отличието те получиха заради откритите само през 2012 г. полети до над 20 нови дестинации, с което Турски Авиолинии става авиокомпанията, изпълняваща полети до най-много държави в света. Наградата бе връчена от Христо Христов, управител на „Дарик уеб" и член на журито на „Мистър и Мисис Икономика 2012".

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи третата специална награда на конкурса. Призът му бе връчен заради спечелените от неговия екип европроекти за 160 млн. лева, които община Стара Загора е инвестирала в подобряването на бизнес средата в региона и отварянето на нови работни места.   

За доброто настроение по време на церемонията на "Мистър и Мисис Икономика"  се погрижиха квартет "Хипнотик" и "Теодосий Спасов трио". Гостите на събитието успяха да разгледат оригинала на Панагюрското златно съкровище и други археологически ценности от колекцията на НИМ.  

На връчването на наградите „Мистър и Мисис Икономика" присъстваха редица министри, дипломати, представители на бизнес и политическия елит у нас. Събитието уважиха и изпълнителят Веселин Маринов, футболният треньор Пламен Марков и поп певецът Орлин Павлов. Гостите на тазвечершната церемония се насладиха на вкуса на вината на винарска изба „Братя Минкови" и уиски "Чивас Регал".

Дата: 29.11.2012

Източник: Икономика

Прочетено: 4571