20.11.2020

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта в петък, че ръководената от нея институция трябва да улесни дигитализацията на икономиката - една от "дългосрочните тенденции" с оглед на коронавирусната пандемия и ключов фактор за поддържане на растежа и за "несъкращаване, а трансформиране на работни места в бъдеще".

"Това означава да се намерят нови производствени методи, които могат да създадат работни места, като се гарантира, че всеки трудещ се има възможност да придобие уменията, необходими за тези работни места", каза Лагард в своя реч по време на Европейски банков конгрес, провеждащ ще се в петък във Франкфурт.

"Трябва да създадем условия, за да се приспособим бързо към новите модели, които ще се появят. Това означава изграждане на среда, която се отплаща на експериментите и иновациите и която толерира неуспеха".

Лагард посочи редица ползи от дигитализацията, като например "икономика с по-малко ресурси, която позволява по-бързо и по-малко отделяне на въглеродни емисии“. Тя добави, че 20% от фонда на Европейския съюз, насочен към борбата с продължаващата икономическа криза, ще бъде изразходван за цифрови проекти.

 

Дата: 20.11.2020

Източник: БНР

Прочетено: 1301