02.12.2020

Химическите заводи и кораборемонтните фирми във Варненска област са сред най-незасегнатите икономически субекти от кризата Ковид-19. Тези два бранша дори бележат ръст в показателите си, разкри в интервю за Дарик радио Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанска камара – Варна.

Варненските фирми „Одесос” и „Делфин” не са спирали да работят, а товарни кораби от цял свят, които влизат в басейна на Черно море, ги предпочитат за поддръжката си.

Хубавото е, че във Варна ще започнат да се строят военни кораби, което е допълнителен стимул за местната икономика, изтъкна Спасов.

В България круизни кораби няма, но в Турция например вече тече масовото им рязане за скраб, тъй като този отрасъл в туризма не работи заради пандемията. Пасажерите няма как да бъдат превърнати в товарни кораби, затова се унищожават и се сроят нови, посочи Огнян Спасов.

Девненските заводи също не са засегнати от кризата, дори изтеглят производства от Европа и правят нови линии, каза директорът на варненската стопанска камара.

„Най-важно е да се съхрани бизнесът в България, за да може да се съхрани и работната ръка, дори да бъдат назначавани още кадри след като кризата отмине”, категоричен е Спасов.

Чуйте още в прикаченото аудио.

Дата: 02.12.2020

Източник: dnews

Прочетено: 5348