17.12.2020

Кризата и нестандартните идеи за мотивиране на служителите

Здравната обстановка нанесе немалко щети на бизнеса от началото на пандемията. Колко още трудности предстоят – трудно е да се прогнозира. Но докато някои бизнеси губят клиенти, в други сфери заетостта на служителите скача рязко. Сред бизнеси, чието естество позволява home office дейност и които са ангажирани с IT, електронна търговия, фармация или бързообоотни стоки, има такива, при които служителите са по-натоварени от всякога. А работата в домашни условия поставя допълнително предизвикателства по пътя на служебната ефективност и балансът между работното и личното време.

В такива случаи работодателите знаят, че служителите им имат нужда от признание и разтоварване, за да запазят способността си да реагират гъвкаво така, както обстановката изисква от тях. Но как да ги мотивират, когато традиционните форми на тиймбилдинг и служебни събирания не са вариант? Една възможност са бонусите в заплащането. Те се явяват важна оценка за приноса на работника. Но дали са достатъчни? А когато бюджетът за допълнително стимулиране не достига за раздаването на значими бонус суми?

Подаръците за служителите могат да са добра мотивация. Стандартните решения включват бутилка вино и брандиран сувенир. Но имат една слабост. Те са… стандартно признание за нестандартната отдаденост, която бизнесът изисква от заетите.

Това дава обяснение на интересна тенденция, която посочват някои доставчици на услуги от сферата на забавленията. Те споделят, че бизнесът проявява интерес към изгодни оферти за ваучери за забавления. Защо? От една страна развлекателната индустрия страда много от спада в икономиката, което я прави склонна да предлага необичайно добри оферти при покупка на ваучери. От друга страна способността ѝ да „пакетира удоволствието за отложена консумация“, дава възможност да се подари впечатляваща развлекателна услуга за бъдещ период. Какво се има предвид тук?

Да вземем за пример тиймбилдинг събитията в т.нар. ескейп стаи (от английски “escape rooms”). Това са отборни игри, които затварят в едно интересно декорирано помещение група от колеги или приятели (най-често 2 до 8 души), където те трябва да се справят с поредица от логически загадки, да проявят наблюдателност и отборни умения, за да се справят с определена мисия за ограничено време (обичайно за 1 час). По мнение на една от доказалите се фирми в този бранш – 3KEY Rooms, бизнесът свикна да използва този игрови формат с цел тиймбилиднг преди кризата, като това забавление доби особена популярност в браншове като IТ сектора и в големите международни търговски компании. Предимствата му са, че предоставя бързо решение за организиране на събития в границите на София. Може да послужи за оценка на т.нар. „меки умения“ (soft skills) на участниците, като най-вече води до сплотеност и ориентираност към резултати в условията на управление на ограниченото време. Доста практично упражнение, което за участниците обаче се случва неусетно - като забавна и необичайна игра.

Но какво толкова успява да предложи един подобен бизнес в условия на пандемия? За разлика от други форми на забавления, достъпът до този тип игрален терен е ограничен до няколко души (2 до 8), които по своя преценка се събират заедно. Те са сами в помещението. След тяхното напускане е предвидено време за проветряване и детайлна дезинфекция, включително на дребни предмети в зоната. Следващите играчи започват всичко на чисто. В буквалния смисъл. Прилага се ограничаване на броя отбори, като в по-рискови периоди е възможно да има една-единствена група за деня. Всички тези особености предоставят контрол по дезинфекцията, какъвто малко бизнеси могат да имат.

Обратно към темата за отложеното удоволствие. Такъв тип забавления често се подаряват под формата на ваучер – предплатено участие без предварително фиксирана дата за изиграване. Това дава свобода на играчите да изберат най-подходящия момент за ескейп стая. Валидността на ваучера може да достига 6 месеца или дори година. Това е най-привлекателната възможност за бизнеса. Да подари на служителите си възможността да се разтоварят по този необичаен начин в избрания от тях състав (дали ще е с колеги или със собственото семейство) в избран от тях момент. Психолози посочват, че комбинацията от очакване на приятно необичайно събитие в съчетание с контрол върху осъществяването му, може да е един от похватите за справяне с тревожността и стреса, произтичащи от непредвидимата и неудовлетворителна обстановка.

Доставчиците на ескейп игри предлагат преференциални цени за предплатените си продукти (подаръчни ваучери), а регистрацията по ДДС винаги е добре дошла при осчетоводяването. Така бизнесът получава изгодна възможност за нестандартен и мотивиращ подарък за служителите, които са се отличили със своята ефективност в предизвикателните времена, пред които сме изправени.

Ситуацията, в която оперират всички икономически агенти, е повече от необичайна. Това изисква неподозирана гъвкавост не само от служителите, но и от страна на техните работодатели. Мотивацията на работниците не губи своята значимост и начинът, по който ще се реализира, ще покаже на качествените кадри дали трудът им е оценен и за кой бизнес искат да работят.

Дата: 17.12.2020

Източник: 3keyrooms.com

Прочетено: 1820