29.12.2020

Равносметка на трудната 2020 година в социално-икономическата сфера направиха Мария Минчева от Българска стопанска камара и Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” - гости в студиото на “Денят започва”.

“Разглеждайки бизнеса и работниците, смятам, че парите, които бяха дадени, не бяха достатъчно. Да, има бизнеси, които не бива да получават такива средства - видяхме примерите още в началото на извънредното положение. За да постигнем целта си, трябваше да затворим всичко”, започна коментара си Ваня Григорова.

Според нея ваксинацията не е финалното решение на кризисната ситуация. Очертава се дълга агония, която е можеше да се избегне, “ако ние, като народ и правителство, бяхме решили, че човешкият живот е на първо място, за да има и икономиката след това”, заключи тя.

Мария Минчева отбеляза, че никой не е бил готов за ограничителните мерки в началото на кризата, които затвориха икономиката.

“Никой не беше подготвен да реагира адекватно на подобна криза. Икономическите мерки тръгнаха със забавяне и чудене за техния дизайн, което продължи дълго. Социалният диалог беше затруднен. Ние направихме множество предложения как да се ускори този процес. Минахме през “детските болести” през лятото, за да имаме сега добра мярка, която стартира миналия понеделник - за ликвидна подкрепа за затворените в момента бизнеси. Идеята е средствата да достигнат до тях в периода, в който те са затворени, за да могат да посрещнат текущите разходи”, обобщи тя.

По повод предстоящото обсъждане в НСТС продължаване на мерките за подпомагане на бизнеса Ваня Григорова заяви, че те не са достатъчно ясни и не дават възможност от тях да се възползват всички, които ще затворят бизнеса си след края на годината.

“60/40, така както ни е предложена към момента, означава, че предприятие, което преустанови дейност през месец януари,  няма да има право на това подпомагане. Това е така, защото е записано, че ще важи за предприятията, които са приложили непълно работно време или затваряне по 120в от Кодекса на труда до 31 декември. Това отрязва всякаква възможност на предприятията, които ще бъдат затруднени от тук насетне, да кандидатстват по мярката 60/40”, даде пример тя.

Мария Минчева пък подчерта, че работодателите са се надявали мерките да бъдат обединени, за да бъде опростена работата с тях.

“Те станаха прекалено много и се кандидатства за всяка една отделно. Имахме разговори с Министерството на труда, че тези мерки ще бъдат обединени в общ нормативен акт. Дори направихме предложението това да стане в закон, за да има трайно антикризисно законодателства”,  каза още тя.

Какво още коментираха гостите в студиото вижте във видеото!

Дата: 29.12.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 3066