04.01.2021

Най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление - по тази причина през миналата година в бюджета не са постъпили над 1 милиард лева.

БНР, "12+3"

Българската икономика ще започне да расте след кризата, най-рано догодина. Най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление - по тази причина през миналата година в бюджета не са постъпили над 1 милиард лева - посочват от Стопанската камара.

Прогнозата е масовата ваксинация срещу Covid-19 да ускори стопанското възстановяване.

Предкризисните нива на БВП в българската икономика се очаква да достигне едва през 2022 г., но първи признаци на икономическо възстановяване в производството вече са налични, а оптимизъм дава ваксината срещу Covid-19 - коментира председателят на Стопанската камара Радосвет Радев:

"И от тази гледна точка като че ли почва да отпада това чувство за всеобщ риск. Това гарантира подема".

Най-доброто лечение за икономиката е потреблението на домакинствата, смятат от бизнеса, а Covid кризата ограничи именно потреблението при това драстично, посочи Радев:

"В България втората половина на 2020 г. депозитите на семействата са се качили до нива 5 милиарда. Представете си 5 милиарда потребление. Само върху 5 милиарда 20% ДДС-то е 1 милиард - това са пари, които не са влезнали в хазната, не са влезнали в данъчната система".

Чуйте АУДИО!

Дата: 04.01.2021

Източник: БНР

Прочетено: 2688