05.01.2021

Шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет" увеличи капацитета си за прахово боядисване три пъти, като модернизира линията си с инвестиция за 1.4 млн. лв.

Модернизирана линия с най-новата технология за прахово боядисване заработи в "Алкомет" АД. Инвестицията е на стойност 1 400 000 лева, като капацитетът на линията е увеличен три пъти в сравнение с периода преди нейната модернизация. Сега месечният производствен обем на линията е 600 тона.

Модернизирано е цялото съоръжение, включващо нови вани и сушилни след ваните, линия при зареждането на боя, обслужването на кабината за боя, преработване и изпичане. Разходът на използваната боя трябва да се намали драстично, а постигането на по-добро качество с по-малък разход на боя ще бъде значително. Линията се пренастройва да работи от един ц, модернизациявят на друг за много кратко време, което ни прави по-гъвкави при боядисването в различни цветове, смятат специалистите в шуменската компания.

Съобщават още, че тестовият период на новия валцов цех вече е приключил и станът официално е започнал да работи. Студеновалцовият стан е изработен от европейския лидер в областта – "SMS group", Германия, който може да обработва лента с максимална ширина 2200 мм, като към него има и съпътващи съоражения. С него "Алкомет" АД ще удвои капацитета на валцовите си продукти през настоящата година.

Осъществява се и новият инвестиционен проект в компанията, за който беше съобщено през лятото на 2020г. – цех за механична обработка на алуминиеви профили, които ще намират приложение в автомобилния сектор.

Строежът на новия производствен цех вече почти е завършен. През 2021-2022 г. Се очаква да се реализира проект, благодарение на който "Алкомет" АД ще обслужва водещи автомобилни компании в света. Размерът на инвестицията възлиза на 13 500 000 лева, с реализацията на този проект дружеството ще може да произвежда и изнася продукция с по-висока стойност.

Поради пандемията от Ковид-19 и наложените ограничителни мерки не се направи официално откриване на новите мощности.

Дата: 05.01.2021

Източник: dnews

Прочетено: 2333