15.01.2021

Това е първото IPO на Пазара за растеж на Българската фондова борса - BEAM

Горди сме да споделим, че един от най-бързо развиващите се членове на Българска стопанска камара – технологичната компания “Биодит” ще направи първичното публично предлагане на акции (IPO) на 21 януари 2021 г. Това е първото IPO на Пазара за растеж на Българската фондова борса - BEAM.

Новината съобщи лично Юлиян Софрониев, главен изпълнителен директор на "Биодит", по време на среща с председателя на БСК Радосвет Радев.

“Биодит” е българска технологична компания, основана през 2015 г., специализирана в разработването на решения за домашна и корпоративна сигурност, базирани на биометрични данни. Компанията произвежда и устройства за контрол на достъп и работно време, както и единствената по рода си биометрична сиситема за превенция на автомобилна кражба – CarSec. Капиталът на дружеството е в размер на 12.8 млн. лв., а сред акционери в него са фондовете NEVEQ ІІ и Имвенчър. Основният актив на компанията е интелектуална собственост, която е оценена на 4,2 млн. евро и е регистрирана в Патентното ведомство на Р България. Заради забавянето с излизането на капиталовия пазар, компанията междувременно реши да набере рисков капитал, за да изпълнява плана си за разширяване.

На аукциона ще бъдат предложени до 1 млн. акции на компанията - обикновени, поименни, безналични акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

В случай че всички акции от увеличението бъдат записани, капиталът на дружеството ще се увеличи до 13 820 583 броя акции, като всички издадени книжа ще бъдат допуснати за търговия на пазар BEAM.

Предлагането ще се счита за успешно и капиталът ще бъде увеличен, ако са записани и платени не по-малко от 250 хил. акции - минималният размер на емисията.

Всяко лице може да запише най-малко 1 брой акция от предлаганите. Инвеститорите, които желаят да запишат акции, могат да подадат нареждане (поръчка) за записване на акции най-късно до края на call-фазата на IPO аукциона на 21.01.2021 г. Записването на нови акции се извършва чрез подаване на нареждане до упълномощения инвестиционен посредник „Карол“ АД или до друг инвестиционнен посредник - член на „Централен депозитар“ АД.

Могат да бъдат подавани два вида нареждания (поръчки) – лимитирана и пазарна. Приоритет на изпълнение на пазарните поръчки е времето на тяхното въвеждане, докато за лимитираните поръчки приоритет е цената. Пазарните поръчки се изпълняват с приоритет пред лимитираните поръчки. Предлагането ще продължи до изчерпване на количеството предлагани акции в рамките на аукциона.

Очаква се резултатите от предлагането да бъдат оповестени на 26 януари.

За какво ще бъдат използвани набраните средства?

През следващите 12 - 18 месеца усилията на “Биодит” АД ще бъдат насочени към увеличение на продажбите и затвърждаване на позицията на пазарен лидер в сферата на биометрията на българския пазар и активно навлизане в различни европейски пазари чрез предоставяне на високотехнологични продукти за контрол на достъпа и работно време, посочиха от компанията.

За последните 18 месеца компанията успя да придобие пазарен дял от около 4 % в сектора на производствени предприятия с персонал над 100 служители в България. Дневно между 10 000 – 20 000 работници използват високотехнологичните продукти и биометричните системи на дружеството за контрол на достъп и работно време. Като знак за дългосрочната перспектива за развитие на “Биодит” АД, нейният мажоритарен собственик заяви, че няма да продава дялове от компанията в следващите 24 месеца.

Екипът на Българската стопанска камара пожелава успех на „Биодит“ АД!

Дата: 15.01.2021

Източник: БСК

Прочетено: 6825