18.03.2021

В света има общо 500 стартъп еднорози или бизнеси, оценени на над 1 млрд. долара. От този месец те се увеличават с още един, при това с българско участие. Американската компания Yotpo получи поредна инвестиция - солидната сума от 230 млн. долара, и вече е оценена на над 1.4 млрд. долара.  Така софтуерното решение на българския екип стана част от голямата маркетинг платформа на Yotpo, насочена към електронни търговци, и е един от най-бързо развиващите се продукти в портфолиото им.

В клуба на еднорозите

Yotpo е основана през 2011 г. от Томер Тагрин и Омри Коен. Те разработват маркетинг платформа, която помага на електронните търговци да се отличат от засилващата се конкуренция в онлайн пространството. Решението предлага на брандовете възможности за събиране и представяне на мнения, оценки и ревюта, разработване на програми за лоялност и рекламни визуализации. През годините американската компания минава през редица инвестиционни рундове. През 2014 г. е първото й многомилионно финансиране, т.нар. Series A, в размер на 10.7 млн. долара.

Регулярното набиране на капитал позволява на бизнеса бързо да порасне. За целта Yotpo започва да се оглежда за стартиращи компании, които да придобие и да надгради технологичното си решение. Така в края на 2019 г. стига до българския стартъп SMSBump ("Ес Ем Ес Бъмп") и платформата им, през която електронни търговци могат да изпращат рекламни съобщения до потребителите си. След четири месеца преговори двете компании стигат до сделка и Yotpo придобива българския бизнес. Макар и неофициална, сумата от над 37 млн. долара беше платена в кеш и дял от Yotpo. Офисът на SMSBump в София остана и се превърна в R&D център за компанията.

В средата на 2020 г. Yotpo премина през поредния инвестиционен рунд, този път в размер на 75 млн. долара. Така общите вложения в компанията тогава се равняваха на 176 млн. долара и бизнесът беше на една стъпка от това да се превърне в новия американски еднорог.

Коронавирус кризата и засилената електронна търговия се отразяват благоприятно на бизнеса на Yotpo и към средата на 2020 г. прогнозите на компанията са годишният периодичен приход (ARR) да достигне 100 млн. долара. "Резултатите в електронната търговия тръгнаха нагоре още през март. Много клиенти преминаха към онлайн покупки в пандемията, което естествено доведе до ръст в потреблението на нашите услуги", коментира пред "Капитал" Георги Петров, съосновател на SMSBump.

Добрите резултати помагат за набирането на още капитал. В средата на март тази година Yotpo набира най-голямото финансиране до момента от 230 млн. долара. Това оценява компанията на над 1.4 млрд. долара и я превръща в стартъп еднорог. Инвестицията е водена от американския фонд Bessemer Venture Partners с портфейл от над 5 млрд. долара. В рунда участват още досегашните инвеститори ClalTech, Hanaco и Vertex Ventures, а сред новите партньори в компанията са Tiger Global. От Yotpo ще инвестират сумата в създаването на единна облачна маркетинг платформа, която да обединява всички услуги на компанията и разрастване на екипа.

Американската компания има над 400 служители и офиси в Ню Йорк, Бостън, Лондон, Тел Авив и България. Над 8 хил. са клиентите на Yotpo, сред които големи брандове като GoPro и модните Helly Hansen, Patagonia и Billabong.

Българският бизнес

Основаната през 2017 г. SMSBump от Михаил Стойчев и Георги Петров, освен че е третата най-голяма софтуерна сделка за българска компания, е и най-голямото придобиване на стартъп, в който е инвестирал български фонд за рискови инвестиции. За тригодишното си самостоятелно опериране компанията е получила общо 375 хил. евро инвестиции, една от бизнес ангел и 200 хил. евро от втория фонд за рискови инвестиции Eleven срещу 5.7% дял от компанията. Приходите на SMSBump за 2019 г. преди придобиването й са 7.5 млн. лв., а печалбата - 2.9 млн. лв.

Сега бизнесът поставя нов рекорд - за първи път българска компания е част от стартъп еднорог. Това ще даде възможност за развитие не само на решението на SMSBump, но и за разрастване на R&D екипа в България. Към момента платформата за SMS маркетинг се използва от над 90 хил. онлайн бранда. По думите на Георги Петров SMSBump отчита 170% ръст в приходите на годишна база и е най-бързо развиващият се продукт от портфолиото на Yotpo. "Основните фактори за растеж са синергията между клиентите на SMSBump и Yotpo след придобиването, както и бумът в електронната търговия", допълва той пред "Капитал".

Към момента в офиса на компанията в България работят 40 души. Новата финансова инжекция ще бъде насочена и към разрастване на екипа. "Предстои ни много интересна 2021 г., през която целим да разраснем офиса в София до 80 души, сред които технически роли като програмисти и разработчици, както и човешки ресурси, маркетинг и дизайн специалисти и други", коментира за медиите Михаил Стойчев.

Дата: 18.03.2021

Източник: в. Капитал

Прочетено: 3111