25.01.2021

Още от преди 10 години два пъти е нараснал процентът на хората, които работят от вкъщи и работят през платформи, а COVID-19 просто допълнително е катализирал разговорите за работа от дистанция и за работното време. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Тодор Капитанов, национален секретар, отдел "Защита на синдикалните права и трудовите конфликти" в КНСБ.

Той каза, че по статистика над 50% от работещите българи използват онлайн форми за комуникация в работата си.

Експертът по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова отбеляза, че през последната година много неща са се променили - както за работодателите, така и за работещите. Наложи се всички да прекроим навиците си на работа за няколко дни, за да се настроим към новите условия.

Възникналите нови моменти са и чисто технологически, така и психологически. Смяната на един режим с друг няма как да не повлияе на трудови процес, смята Саръиванова.

Материята за дистанционната работа у нас е уредена в Закона за труда. Чисто законово разбирането за работна седмица и работно време не са се променили през последната година.

"Въпросът е доколко се спазва това нещо", отбеляза Капитанов.

Изследванията показват, че в последно време над 30% от хората посочват, че работата от вкъщи предизвиква появата на синдрома на това да си "винаги на линия". След приключване на работното време много пола продължават да работят, продължават да получават нареждания.

В момента се подготвя европейска директива, която да защити здравето на работещите.

Според Саръиванова работодателите не злоупотребяват нарочно с времето на служителите си, а в случая става въпрос за един нов режим.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 25.01.2021

Източник: БНТ

Прочетено: 3757