23.02.2021

Български учени повишават антиоксидантите в пивото

Добавянето на екстракт от мента и маточина в пивото подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Това посочва изследване на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София и колегите им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Резултатите от изследването са само част от значимите постижения на българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.

Настоящото проучване, проведено за обогатяване на пиво с екстракт от билки и ферментация с два щама пивни дрожди, недвусмислено показва, че антиоксидантната активност на пивата, съдържащи мента и маточина, е по-висока от 49 до 56 процента спрямо контрoлните пива, приготвени само от малц и хмел. Добавянето на екстракт от мента и маточина (предоставен от УХТ-Пловдив) по време на производствения процес увеличава значително съдържанието на полифеноли (20%) в крайния продукт. Наблюдава се и съществено повишение на количеството антоцианогени (над 40%) спрямо традиционното пиво и обогатяване с флавоноиди с 2-3%. Тези съставки са отговорни за антиоксидантната способност. В присъствието на билките се осъществява по-пълна ферментация, подобрено усвояване на α-аминния азот и повишени антимикробни свойства. 

„И през тази юбилейна година ние ще продължим с изследователските си задачи в областта на пивоварната наука и ще разширяваме сътрудничеството между Съюза на пивоварите и учените от ИКХТ и УХТ. Всички ние сме дълбоко убедени, че за развитието на индустрията са много важни разработените от нас над 45 пивоварни технологии, както и десетките научни изследвания и публикации по темите за бирената категория.“, споделя проф. Маринова.

Още нови научни проучвания върху качествата на пивото се очакват и през настоящата година. Съюзът на пивоварите ще продължи да си партнира с научната общност, както в рамките на Националната бирена академия, така и с участия в национални и европейски научни форуми. Нов фокус за всички ще бъдат устойчивите екологични решения на кръговата икономика и иновативните практики на пивоварната индустрия в България.

Дата: 23.02.2021

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 5881