10.03.2021

Спрямо началото на 2020 г. добивната промишленост се свива с цели 17,8%, преработващата промишленост се понижава с 2,7%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи спад с 1,4 на сто.

През януари 2021 г. промишленото производство и търговията на дребно нарастват спрямо месец по-рано, но при поредно слабо представяне в строителството, като и трите важни икономически сектора продължават да отчита понижения на годишна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличи през януари с 0,8% спрямо последния месец на 2020г., когато нарасна с едва 0,1 на сто.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство обаче се понижава през януари с 3,4% след спад с 3,0% през декември и след силни двуцифрени спадове през пролетта на миналата година.

През януари е регистрирано увеличение на месечна база с 2,1% в преработващата промишленост и с 1,2% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост се отчита силен спад с 13,1% след ръст с 14% през декември 2020 г.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (с 19,6%), производството на превозни средства, без автомобили (с 18,5%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (с 13,4%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с 10,4%). Съществено намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия (спад с 20,3%), при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 12,4%) и при производството на лекарствени вещества и продукти (с 3,7%).

Спрямо началото на 2020 г. добивната промишленост се свива с цели 17,8%, преработващата промишленост се понижава с 2,7%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи спад с 1,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през януари 2021 г.  с 1,3% спрямо декември, когато отбеляза стагнация, като продукцията от гражданското и инженерно строителство се понижава с 0,7%, докато от сградното строителство - с 1,8 на сто.

На годишна база строителната продукция през януари се свива с 6,4% след понижение с 3,6% през декември, отбелязвайки спад за дванадесети пореден месец, като сградното строителство спада с 11,0% при слабо повишение с 0,5% на гражданското и инженерното строителство.

През януари НСИ отчита поредно подобрение при търговията на дребно, като оборотът в търговията на дребно нараства с 1,8% спрямо края на 2020г., когато се повиши с 13 на сто. Това представлява нарастване на търговията на дребно за девети пореден месец.

Наблюдава се нарастване на оборота при всички основни групи - търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (повишение със 7,1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,0%). Силен ръст с 37,0% бележи търговията на текстил, облекло, обувки и кожени изделия, докато търговията с медицински и фармацевтични стоки се повишава с 5,8%, а на битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,8 на сто. Значителен спад с 15,4% пък е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

На годишна база търговията на дребно се сива през декември с цели 12,0% след спад с 6,4% през ноември, отбелязва понижение за пореден месец през изминалата 2020 г.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в страната сякаш стабилизира в началото на 2021 година след влошава през последното тримесечие на миналата годината, когато втората вълна на коронавирусна пандемия доведе до въвеждане на нови ограничителни мерки както в България, така и в Европа.

Ден по-рано НСИ представи първата си оценка за представянето на българската икономика през изминалата година, според която БВП се сви през 2020 г с 4,2%.

Дата: 10.03.2021

Източник: БНР

Прочетено: 2096