17.03.2021

Над 60 000 хил. са хората, обезкуражени да намерят работа. Безработните у нас растат. Затворените бизнеси са на ръба на оцеляването и след около две седмици работа предстои поредно затваряне. Дали нов Кодекс на труда ще разреши проблемите?

"Една мярка, за да бъде полезна, трябва да бъде навременна. Мерките трябва да бъдат ясни и да обхващат колкото може повече лица и в същото време работодателите трябва да бъдат улеснени, както и навсякъде в страната да са едни и същи", заяви в предаването "Социална мрежа" на Нова ТВ Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара. Тя заяви, че удължаването на мерките не е променило забележките към тях от страна на бизнеса.

"Искахме да има по-трайно законодателно решение за действие при кризи, защото кризите имат нещо общо. Така би могло да има подготвеност на държавата при всяка възникнала криза", добави Саръиванова.

Според нея, има фирми, които успяват да се възползват от мерките, има и такива, които не успяват. За нея е нужно е да има политика, свързана с регионите, защото картата на безработицата показва реалността в това отношение.

"От БСК пледираме за нов Кодекс на труда, защото настоящият е писан преди 30 години, като е преписван от още по-стар кодекс и много неща могат да намерят друга уредба. Изключително важно е новият Кодекс на труда да е с абсолютно участие на социалните партньори, синдикатите, както и представители на научната област. Няма нужда от неясни норми", убеденан е Жасмина Саръиванова.

Вижте повече във видеото.

Дата: 17.03.2021

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 4979