26.03.2021

Днес онлайн официално бе даден стартът на нов двугодишен европейски проект, финансиран от ГД „Заетост“ на ЕК – „Социалните партньори – заедно за дигиталната трансформация на света на труда. Нови измерения на социалния диалог, произтичащи от Автономното рамково споразумение за дигитализация“ TransFormWork VS/2021/0014.

Проектът, разработен съвместно от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската стопанска камара, обединява усилията на синдикални и работодателски организации от седем държави-членки на ЕС (България, Кипър, Естония,Ирландия, Малта, Румъния и Швеция) за изследване на прилагането на приетото рамково споразумение на европейските социални партньори относно дигитализацията (месец юни 2020 г.).

В рамките на проекта ще бъде изследвано влиянието на процеса на дигитализация върху социалния диалог на национално равнище и ще се идентифицират примери на добри практики в партньорските държави като инициативи, действия, колективни договори в контекста на дигиталната трансформация на света на труда. Проектът е подкрепен и от Европейската конфедерация на профсъюзите и BusinessEurope.

Проектът има за цел да повиши информираността и да подобри познанията на работодатели и служители в сферата на цифровите технологии и да им представи възможностите, които дигитализацията на пазара на труда открива – реорганизация на работата и условията, в която тя се извършва. Програмата предвижда обучения, надграждащи вече приложени добри практики; подкрепа при възникнали трудности и участие в създаването на необходимите условия, в които трансформацията да облагодетелства максимално работодатели и служители.

Първата партньорска среща бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров, който говори и от името на ЕКП, подчертавайки важността на темата на проекта в новите условия на предизвикателства и все по-динамични промени в света на труда, които изискват гъвкави и координирани действия от страна на социалните партньори на национално и европейско ниво, като сподели възможностите за синергия с други нови инициативи на Конфедерацията във връзка с дигиталните умения на работната сила и съвместните действия на социалните партньори в България и в ЕС. Към партньорите се обърна и Ребека Смит от BusinessEuropeкоято представи автономното споразумение и очерта възможните области на интервенция от страните по проекта.

Новини и информация ще бъдат налични на уеб страницата на проекта.

Дата: 26.03.2021

Източник: КНСБ

Прочетено: 4977