16.04.2021

Д-р Баласопулов беше дългогодишен председател на НС на ТПК и член на УС на БСК в няколко последователни мандата.

На 15.04.2021 г. след кратко боледуване ни напусна инж. д-р Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации(НС на ТПК).

Името на Стилиян Баласопулов е свързано с цяла епоха в кооперативното движение на България. Неговата трудова дейност в трудово-производителните кооперации (ТПК) започва още през 1978 г. в родния му град Бургас, като председател на ТПК „Металик“. Най-съществен принос за българското кооперативно движение той има в периода 1992 – 2021 г., като председател на НС на ТПК.

Д-р Баласопулов допринася за възстановяването на ТПК след 1990 г., отстоявайки ревностно кооперативната кауза. Той поставя в центъра на обществения дебат темата за Социалната икономика в България. По негова инициатива се реализира Националното изложение на специализирани предприятия и кооперации за хора с увреждания (2002 – 2012 г.). През 2012 г. – международната година на кооперациите - изложението прераства в Европейски форум за социално предприемачество. За съорганизатори на Европейския форум д-р Баласопулов привлича Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката, Агенцията за хората с увреждания, национално представителни организации на и за хора с увреждания, и др. Партньори на Форума през годините са работодателски, синдикални, неправителствени организации, общини, университети. По негова инициатива се създава уникален „Кооперативен клъстер“, който цели да обедини усилията на ТПК и водещи университети в страната със специализирани кооперации и предприятия за хора с увреждания.

Стилиян Баласопулов владееше английски, немски, руски и гръцки език и участваше активно в национални и европейски кооперативни и др. организации. Той бе дългогодишен вицепрезидент на СЕКОП – Европейската конфедерация на производствените кооперации и кооперациите за услуги. Д-р Баласопулов бе делегат в Консултативната комисия по индустриални промени CCMI към Европейския икономически и социален комитет. От 2008 г. бе член на българския Икономически и социален съвет, дългогодишен член на Националния съвет за хората с увреждания, член на УС на Българската стопанска камара в няколко последователни мандата.

Инж. д-р Стилиян Баласопулов с житейския си път постави солидни основи за развитието на кооперативното движение, социалната икономика, интеграцията на хората с увреждания в България.

Поклон пред паметта му!

(Материалът е подготвен от колегите на д-р Баласопулов от НС на ТПК)

________________________________

Съболезнователен адрес от името на БСК:

ДО

СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА
ИНЖ. Д-Р СТИЛИЯН БАЛАСОПУЛОВ

НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА ТРУДОВО-
ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ

 

ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО И БЛИЗКИ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Новината за загубата на нашия скъп приятел и колега инж. д-р Стилиян Баласопулов дълбоко ни наскърби. Той беше и ще остане завинаги в нашите сърца като човек, от когото има какво да се научи, като приятел, на когото можеш да се довериш, като колега, който винаги е готов да даде подкрепа, и като Човек, който има в себе си човечност поне за трима.

Благодарни сме, че имахме честта и привилегията в продължение на десетилетия да работим и общуваме с д-р Баласопулов. Професионалните му и организационни заслуги са записани в историята на кооперативното и работодателското движение у нас, затова загубата днес за всички нас е огромна.

Приемете най-искрени съболезнования от името на Управителния съвет на Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес и лично от мое име по повод непрежалимата загуба!

Уважаемо семейство, скъпи близки, желая Ви сила, която ще е нужна, за да преодолеете болката. Всички сме смъртни, но някои от нас остават изписани със златни букви в историята и сърцата – д-р Баласопулов е от тях!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

 

С УВАЖЕНИЕ,

 /п/

РАДОСВЕТ РАДЕВ

Председател на УС на БСК

 

 

Дата: 16.04.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3645