10.05.2021

Нова измамна схема с PCR и антигенни тестове се появи напоследък, при която броят на засегнатите нараства. Схемата е проста - появяват се сайтове-еднодневки и страници във Фейсбук и Инстаграм, предоставящи услуга за тестове “на място”, в офис или вкъщи от името на съществуващи лаборатории. Цените са същите или даже по-високи. Адресът на лабораторията е истински, дори има телефон, който обаче винаги дава заето. Единствената опция остава за обаждане през интернет, чрез вградена иконка за слушалка, която активира тази функция на Фейсбук и Инстаграм. Поръчката се приема и на място идва измамникът, който дори професионално взема проба от жертвата като обещава, че още същия ден, след няколко часа на адреса ще бъде доставен сертификатът с резултата.

Сертификатите изглеждат напълно истински, с QR кодове и всички данни от истински сертификат. След 1-2 дни сайтът или страницата във Фейсбук или Инстаграм изчезва. След няколко дни се появяват нови, от името на друга лаборатория.

Тестваните обичайно разбират за измамата при пътуване, при проверка на сертификата на границата, но може дори да не разберат, ако не се направи щателна проверка. Измамническите сайтове лесно могат да се разпознаят по липсата на удостоверение за автентичност на уебсайта. Когато сайтът е автентичен, в браузъра се активира катинарче, а сайтът се достъпва през https. При Фейсбук и Инстаграм страници измамата трудно може да се установи, но пък там българските лаборатории нямат голямо присъствие.

Когато видите такава страница, най-добре е да се свържете за всякакви услуги директно със съответните лаборатории, чрез официално обявените им телефони. 

Дата: 10.05.2021

Източник: БСК

Прочетено: 684