12.05.2021

Фармацевтичната компания мести производството си от Дъблин в Троян

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceuticals потвърди плановете си да затвори завода си за производство на Sudocrem в Дъблин, като ще освободи повече от 100 работни места. Компанията съобщи на служителите плана си, който включва затваряне на завода до края на 2022 г. и преместване на производството в България. Sudocrem се произвежда в Балдойл - крайбрежно предградие в северната част на ирландската столица - от 40-те години на миналия век.

Пред "Капитал" от българското представителство на Teva са потвърдили информацията, като са уточнили, че производството ще бъде поето от завода им в Троян. За целта ще бъдат наети допълнително 50 до 70 нови служители.

"Вчера (6 май – бел. ред.) се срещнахме със служители в нашия завод в Балдойл, за да ги информираме за предложеното затваряне на обекта, като част от по-широка програма за оптимизиране на глобалната ни производствена мрежа. Знаем, че тази новина е разочароваща за мнозина, но ще направим всичко възможно, за да подкрепим всички наши засегнати служители по време на този процес ", каза говорител на Teva, цитиран от Irish Times.

Вицепремиерът и министърът по заетостта Лео Варадкар заявиха, че решението за затваряне на производствения завод е "опустошителна новина" за 110-те засегнати служители и техните семейства.

Съобщението на Teva идва малко след като друга голяма компания обяви, че ще премести дейността си далеч от Балдойл. Миналата декември Viatris, глобална здравна компания, потвърди, че до две години ще прекрати дейността си и ще освободи 440 човека.

Sudocrem се предлага в повече от 40 страни. Приблизително 34.5 опаковки от защитния крем се продават всяка година. Историята му започва преди 90 години, когато Томас Смит, професор по фармация и фармацевт на дребно в Дъблин, създава крем срещу пеленен обрив в задната част на магазина си на 1 Old Cabra Road и първоначално го опакова в стъклени буркани. През 40-те години той премества операцията си в по-голямо помещение в Балдойл, поради нарастващата популярност на Sudocrem.

Първоначално балсамът се нарича Smith's Cream, а по-късно е променен на Soothing Cream, който започва да се произнася като "Sudocrem" от дъблинчани.

Teva придоби Sudocrem като част от многомилионната си сделка за Actavis през 2016 г. Впоследствие тя затвори изпитателната си лаборатория в Дъндолк, но все още управлява производствен завод в Уотърфорд, в който работят около 500 души.

Teva Pharmaceuticals Ireland има 612 служители към края на декември 2020 г. и отчита оборот от 800 млн. евро.

Дата: 12.05.2021

Източник: "Икономика"

Прочетено: 2875