27.05.2021

Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“

Има оптимизъм в бизнеса заради съобщението на служебния министър на финансите Асен Василев преди дни, че започва проект по електронно фактуриране. Това заяви Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (член на БСК), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Проектът за софтуерна фискализация и електронни фактури  би трябвало да намали разходите на бизнеса за комуникация с НАП и това да става по много по-сигурен начин, прогнозира Танев.

„Има много ясно послание и то е в две посоки. Едното е, че Наредба 18 в този й вид е административно тежка  и тя не може да продължи да съществува точно така. Другото е, че електронизацията е неизбежна и фактурите трябва да започнат да пристигат в реално време“, каза Танев.

В момента на бизнеса е даден знак, че е дошъл момента за алтернативите на Наредба 18. Модерният бизнес се нуждае от нова технологична рамка за комуникация с НАП, като в момента почти е завършил един пилотен проект за електронните магазини, разказа Танев.

Проектът за електронно фактуриране би трябвало да намали разходите на бизнеса за комуникация с НАП и това да става по много по-сигурен начин, прогнозира Танев.

„Намалената административна тежест дава шанс на млади хора и малки бизнеси да се включат, без да бъдат съсипани от административната тежест и 350-те страници на класическата наредба.“, добави той.

Гостът каза още, че ако имаме скоро тези две алтернативи ще видим как производителите на касови апарати ще се превърнат в софтуерни фискализатори, защото микрокомпютрите, които са в тях могат да изпращат тези данни към НАП.

„Който иска да използва касови апарати и да живее в рамките на Н-18, нека да живее в тази наредба и да се чувства щастлив, но ако направим алтернатива, според мен тя трябва да бъде отделно дефинирана и да казва: или ползваш касов апарат или стъпваш на модерна форма на предаване на документи.“, добави още Танев.

Ясен Танев коментира, че е възможно до началото на юли да се покаже един завършен бизнес модел, техническа документация, защитен трансфер на данни и евентуално до края на юли да има концепция за изменение.

Целия разговор може да видите във видеото.

Дата: 27.05.2021

Източник: Bloomberg

Прочетено: 6154