16.06.2021

Днес, 16 юни 2021 г., председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев проведе работна среща с Улрике Щрака - ръководител на Австрийското търговско представителство в България. Повод за срещата бе приключването на мандата на г-жа Щрака и обсъждането на актуални икономически теми.

Тук съм, за да благодаря лично за съвместните ни инициативи и събития, през годините и да Ви уверя, че отношенията между БСК и Австрийското търговско представителство ще продължават да се развиват”, каза Щрака и допълни, че новият ръководител Филип Купфер ще започне своята дейност през август 2021 г.

По време на срещата бе дискутирано отражението на COVID-19 върху българската и австрийската икономики, адекватността на икономическите мерки и необходимостта от тяхното удължаване.

“Икономиката на България отбеляза спад с 4%, а австрийската бележи двоен спад. Смятам, че това се дължи на изкуственото напомпване, което тепърва ще доведе до множество фалити на компании в Австрия”, отбеляза Улрике Щрака.

В разгара на пандемията търговското представителство е съсредоточило усилия в информационна кампания към засегнатите компании, но според г-жа Щрака вече се усеща съживяване на икономиката. Все повече австрийски компании търсят не просто пазар, а и възможност за партньорски отношения с български компании, особено в сферата на металообработването.

Друг акцент на днешната среща бе политическата обстановка в България и очакванията на бизнеса. “От срещите между работодателските организации и политическите партии едно е ясно – всички искаме да се сформира редовно правителство, за да се създаде по-голяма стабилност”, каза председателят на БСК Радосвет Радев, като не изключи възможността за модела на Израел в политическия живот на България.

Ръководителят на Австрийското търговско представителство в България и председателят на БСК обсъдиха още настъпващата инфлация в цените в световен мащаб, проблемите във веригата на доставки на суровини, трудностите в сектора на туризма и опита на България и Австрия в овладяването на здравната и икономическата кризи.

“Приключвам мандата си с много добри чувства към съвместната ни работа и съм сигурна, че заедно с г-н Купфер ще завършите започнатото и ще поставите още нови, по-високи цели, с които да бъдем взаимно полезни на икономическите отношения между България и Австрия“, каза на тръгване от БСК г-жа Щрака.

Дата: 16.06.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2994