30.06.2021

Министрите на туризма и здравеопазването се срещнаха с представители на бранша

Представители на туристическия и ресторантьорски бранш се срещнаха с министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на туризма Стела Балтова. Двамата изразиха принципна подкрепа за определяне на стимули чрез ваучери за ваксинация на българските граждани. Въпросът предстои да бъде обсъден с премиера Стефан Янев и министъра на финансите Асен Василев.

Предлагаме въвеждането на стимули, каквито вече има в някои страни. Например всеки ваксиниран българин да получава от държавата ваучер на стойност 50 лв., който да бъде използван за почивка в България или за посещение на ресторант. По този начин ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор, който пострада най-много от световната пандемия, обясни д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ.

Ниският процент на сложени дози у нас пречи на туризма и на привличането на чуждестранни туристи. Основните пазари за българското Черноморие пускат своите граждани да почиват в страни с висок процент на ваксинация. Кабинетът трябва да съдейства за стимулирането на процеса на ваксинация, за да бъде опазено здравето на работещите в бизнеса и на туристите. Ускоряването на ваксинирането е изключително важно, тъй като туристите не биха искали да ходят в страна, която неглижира проблема.

Гърция вече работи в тази посока. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви вчера пускането на Freedom Pass, който е иновативен механизъм, насочен към насърчаване на младите хора (на възраст между 18 и 25 години) да се ваксинират срещу COVID-19. Freedom Pass ще е достъпен от 15 юли. В картата ще има предплатен кредит от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки гражданин, роден между 1996 и 2003 г., който е получил поне една доза ваксина между 1 януари 2021 и 31 декември 2021.

По отношение на предложението на Националния Борд по Туризъм за възможността да бъде разрешена ваксинация за чуждите туристи в България, на този етап здравните власти не могат да одобрят подобна мярка, защото договорите за доставката на ваксини с фармацевтичните компании са подписани от Европейската комисия. Единствено ще се обсъди с външно министерство възможността на прибиращите се през лятото българи от чужбина да могат да се ваксинират у нас. За тях могат да се използват препаратите с една доза.

Ротационният председател на КБТБ Ричард Алибегов предложи на здравния министър да се въведе облекчение за отпадане на задължителното носене на маски от вече ваксинираните служители в ресторантите и хотелите, независимо на отрито или закрито пространство.

Здравният министър Стойчо Кацаров обеща пред бизнеса също така, че ще бъдат извършени промени в заповедта му за влизане на чуждите туристи в България, които касаят достъпа на децата. Проблемът с изискването за децата на арабските туристи при влизане в страната да имат ваксинационен сертификат или документ за преболедували COVID-19, също ще бъде изчистен. Това се отнася за редица арабски страни, от които не можем да посрещаме богати туристи, защото ваксинацията на деца тепърва започва. Изискването не е проблем за възрастните хора, но е пречка за децата и поради тази причина те отказват да пътуват въобще до България. Става въпрос за туристите от Катар, Египет, Мароко, Алжир, Оман, Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания.

снимка: TrafficNews

Дата: 30.06.2021

Източник: Трафик Нюз

Прочетено: 6082